PočetnaIstočna SrbijaBorZA TREĆINU UČESNIKA LIKOVNE KOLONIJE „ZIĐIN ART“ OBEZBEĐENE NAGRADE: POBEDILA "IMPRESIJA" ALEKSANDRA...

ZA TREĆINU UČESNIKA LIKOVNE KOLONIJE „ZIĐIN ART“ OBEZBEĐENE NAGRADE: POBEDILA „IMPRESIJA“ ALEKSANDRA MARKOVIĆA IZ BORA

Borsko jezero, 29. jul – Likovna kolonija, koju su i ove godine dve Ziđinove kompanje organizovale u susret Danu rudara Srbije, okupila je slikare iz Beograda, Niša, Pančeva, Negotina, Kladova, Prokuplja, Leskovca, Paraćina, Zaječara, Bora, Majdanpeka i Žagubice.

Svi oni imali su mogućnost da na platnu, tehnikom po izboru, ovekoveče živopisne pejzaže Bora, Majdanpeka i Borskog jezera. Pedeset slikara i ljubitelja slikarstva iz Srbije tokom četiri dana provedena na Borskom jezeru (od 17. do 20. jula) naslikalo je više od 50 umetničkih dela.

Foto: Srbija Ziđin Koper

Radovi nastali tokom likovne kolonije „Ziđin Art“ ostaće u vlasništvu dve Ziđinove kompanije koje će od 2. do 10. avgusta u hotelu „Jezero“ organizovati izložbu slika i štampanje kataloga, a 6. avgusta, na Dan rudara Srbije, autorima nagrađenih radova biće uručene novčane nagrade.

Fond za nagrade iznosio je 4.100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a dodeljena je jedna prva, dve druge, tri treće i 10 podsticajnih nagrada. Vrednost prve nagrade je hiljadu evra, druge 600, treće 300, a podsticajne 100 evra.

Pobednik Aleksandar Marković – Foto: Srbija Ziđin Koper

„Impresija“ Aleksandra Markovića iz Bora je po oceni stručne komisije, kojom je predsedavao diplomirani vajar likovnih umetnosti i nastavnik likovne kulture Milan Stošić, najbolji rad na ovogodišnjoj manifestaciji „Ziđin Art“.

Aleksandar Marković nije akademski slikar, iako mu je slikarstvo velika ljubav. U dva navrata pokušavao je da upiše Fakultet likovnih umetnosti i ostao je veliki zaljubljenik u umetnost. Danas radi u službi finansija u Srbija Ziđin Koper.

Druga nagrada pripala je Mariji Radonjić iz Bora i Jelici Savičić iz Kladova. Obe dame naslikale su površinski kop „Veliki Krivelj“.

Foto: Srbija Ziđin Koper

Treće mesto osvojili su Aleksandar Milanović iz Kladova, Irena Tasić iz Leskovca i Miroslava Dinić Bešinović iz Bora. Na njihovim slikama su rudnik „Veliki Krivelj“, površinski kop u Majdanpeku i ruže u borskoj Topionici.

Podsticajne nagrade dobili su: Irena Vučković, Dragiša Simeonović, Tomislav Todorović, Sanela Stefanović, Zoran Đorđević, Ena Kiš, Biljana Erić, Saška Mladenović, Dragiša Trujkić i Bojana Cvetičanin Knežević.

G. Tončev Vasilić           

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE