PočetnaVestiDruštvoPRED NAMA NAJHLADNIJA ZIMA U POSLEDNJOJ DECENIJI: PRVI SNEG VEĆ KRAJEM NOVEMBRA

PRED NAMA NAJHLADNIJA ZIMA U POSLEDNJOJ DECENIJI: PRVI SNEG VEĆ KRAJEM NOVEMBRA

Prema najavama meteorologa, predstojeća zima biće jedna od najoštrijih u poslednjih deset godina, drastično drugačija u poređenju sa prošlom zimom. Meteorolog Ivan Ristić ističe da će zima koja nas očekuje doneti ozbiljan preokret u vremenskim prilikama, te da ćemo osetiti značajan pad temperatura i veću količinu snega.

Dramatične promene u atmosferskoj cirkulaciji

Ristić je na svom Facebook profilu objasnio da su se atmosferske prilike značajno promenile u odnosu na prošlu godinu. Podelio je mape koje prikazuju kretanje anticiklona, što jasno ukazuje na dolazak hladnijih vazdušnih masa. Dok su prošle godine dominirali islandski ciklon i afrički anticiklon, ove zime u Evropi će prevladavati azorski i sibirski anticikloni.

Veoma je verovatno da će ove godine doći do prodora arktičkog vazduha prema jugu Evrope„, napominje Ristić. On ističe da će hladne vazdušne mase doprineti formiranju stabilnih zimskih uslova, što se ogleda u mogućnosti ranih snežnih padavina već krajem novembra.

Prvi sneg krajem novembra, više snega u decembru i januaru

Kako Ristić najavljuje, novembar će doneti prve snežne pahulje. Kiša će, kako se hladnoća bude pojačavala, prelaziti u sneg, prvo južnije od Beograda, a moguće i u glavnom gradu. Očekuje se da sneg u decembru i januaru postane češća pojava, s nagomilavanjem snežnog pokrivača, naročito u drugoj polovini januara i sredinom februara.

U Beogradu će posle devet godina biti najmanje 15 dana sa snegom, a temperature će u najhladnijim danima pasti ispod -10 stepeni Celzijusa„, istakao je meteorolog.

Zima slična onima iz prošlih decenija

Prema rečima profesora Aleksandra Valjarevića, koji je zajedno sa Ristićem sastavio dugoročnu prognozu, očekuje se da će zima podsećati na one iz prošlosti, iako neće biti toliko snega kao pre 50-60 godina.

Sprega azorskog i sibirskog anticiklona uz povremene prodore arktičkog vazduha direktno sa Severnog pola oblikovaće zimske vremenske prilike u narednim mesecima. To znači više snega i oštrije temperature u poređenju sa prethodnim godinama„, zaključio je Valjarević.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE