PočetnaIstočna SrbijaBorSkupština grada Bora: NIJE TO LEPO, NIJE NI PRESKUPO GREJANJE DOBRO...

Skupština grada Bora: NIJE TO LEPO, NIJE NI PRESKUPO GREJANJE DOBRO…

Bor, 1. mart – Iako se znalo da će odbornička većina izglasati svaki predlog vlasti (kako je i praksa ne od juče), opozicija je, na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Bora, debelo raspravljala o Planu detaljne regulacije za izmeštanje pruge na deonici „Jama“ – Bor i novom kreditu Toplani od 350 miliona dinara za nabavku uglja u ovoj grejnoj sezoni. Ovog puta u debatu se najzad uključilo i nekoliko odbornika pozicije, što je ocenjeno pozitivnim potezom bez obzira kome se te diskusije sviđale ili ne sviđale.

Oko izmeštanja pruge cela rasprava mogla bi da se svede na zaključak – da nije sporno širenje rudarskih aktivnosti (toga je bilo i raanije), nego – zašto glavni investitor ne obelodani sveukupne planove i programe kako bi građani blagovremeno bili upućeni šta ih čeka u budućnosti. I zašto u lokalnoj vlasti ne insistiraju na tome i više se ne posvete interesima građana?

Niko nije protiv intenzivnijeg rudarenja, ali mora da se zna kakva je sudbina građana i sela i gradskog područja narednih godina. Zato je neophodno više javnosti u radu i odgovornosti, prevashodno kod funkcionera u lokalanoj vlasti – čulo se u raspravi.

Opozicija je bila uporna u zahtevu da se detaljno obrazloži u koju svrhu, pored već ogromnih subvencija i dosadašnjih kredita, odlazi i dodatnih 350 miliona dinara. U diskusijama Dragana Markovića, Irene Živković, dr Predraga Balaševića, Ljubiše Marinkovića, Aleksandra Kulića i još nekih, jedinstveno je mišljenje da je ovo najlošija grejna sezona u istoriji grada uprkos rekordnim izdvajanjima budžetskih para i da je čudno zašto niko ne podnosi račune.

Da li je grejanje dobro ili nije dovoljno dobro – nije! Ali, to ne znači da treba pozivati građane da dođu u zgradu opštine i da protestvuju. To nije rešenje. Nije to lepo… – rekao je zamenenik gradonačelnika, Miki Jnošević.

Odgovorio je Dragan Marković:

Nije lepo ni da se u sred mog govora prekida direktan TV prenos koji građani skupo plaćaju ili da se isključuje govornica. I ne samo kad ja govorim…Kada se sve sabere, jedna konstatacija ostaje za dublje razmišljanje…Ovako će biti dok je ove bahate vlasti. Ovako će biti i grejanje i još dosta toga. Zar je moguće prihvatiti tvrdnju da Bor ima najeftinije grejanje u Srbiji i da bi ekonomska cena iznosila čak 250 dinara po kvadratu stana? A lako je proveriti da se i neki veći gradovi od Bora jeftinije greju…

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE