PočetnaIstočna SrbijaBorJOŠ JEDNO BORSKO SKUPŠTINSKO ZASEDANJE: "A SAD I MAGARAC NJAČE U ZOOVRTU"!

JOŠ JEDNO BORSKO SKUPŠTINSKO ZASEDANJE: „A SAD I MAGARAC NJAČE U ZOOVRTU“!

Bor, 7. jul – Na poslednjoj sednici Skupštine grada Bora najviše vremena potrošeno je na predlog odluke o trošenju nemalog rebalansa budžeta (uvećanje je 1,1 milijarda dinara).

Na jednoj strani pozicija, tačnije gradonačelnik, a na drugoj strani opozicija, grčevito su branili svoje stavove. Prvi je, gradonačlenik Milikić, u početku sednice (kasnije je, po običaju, izašao sa zasedanja) odgovarao na pitanja ili prozivke opozicionih odbornika (najviše Ljubiše Marinkovića, Dragana Markovića, Irena Živković, Ane Bosioković), drugi su bili uporni u tvrdnjama da ima dobrih, ali i više loših strana raspodele budžetskih para, pogotovu kada je reč o subvencijama, izdvajanjima za poboljšanje standarda zaposlenih u javnom sektoru i gradskoj upravi, nekim infrastrukturnim projektima (razna betoniranja i asfaltiranja, preskupe klupe po gradu…), dodatnim davanjima za gradnju Akva parka, kupovini vozila za gradsku upravu…

Irena Živković i Ljubiša Marinković – Foto: Print Screen/RTV Bor

Bilo je, rečju, raznih predloga, sugestija, konstatacija, ali je, kao i uvek do sada, odbornička većina vlasti usvojila predložene odluke. Dakle, ništa novo. Ipak, gradonačelnik Milikić je, braneći odluke vlasti, izneo i neke infromacije koje su od posebnog značaja i koje zaista treba ozbiljno shvatiti. On je podsetio da će celo gradsko jezgro grada Bora uskoro biti pod video nadzorom. Prvo će video kamere pokriti sve škole do septembra, najkasnije do kraja ove godine. Uređuju se parkovi, obnavljaju dečja igrališta, planirana su ulaganja i u izgradnju javnih vecea, sportskih objekata, kao i garaže u blizini Čačanskih solitera. Niču još neki novi projekti i – gradilišta.

Gradonačelnik se, istovremeno, požalio na ogromne propuste u ranijem periodu kada su ulice, putevi, važni objekti građeni nelegalno i sad građani, uz pomoć advokata, potražuju da im se plati uzurpirano zemljište. Tamo gde su recimo ulice napravljene na tuđem posedu nemoguće je da se asfaltiraju. Spomenuo je primer sela Bučje, te pojedinih gradskih ulica; ni Sportski centar nije legalno podignut, i tako redom. A sve je građeno i rađeno šezdesetih i sedamdesetih, pa i osamdesetih godina.

Aleksandar Milikić – Foto: Print Screen/RTV Bor

Opozicija je upozorila da je problem i što se pouzdano ne zna šta je čije ni kod prodaje bivšeg RTB-a.

Imamo pravo da znamo šta je naše; eto, čije je Borsko jezero? Hotel nije naš, čija je onda voda, ko je vlasnik ostalog dela na tom prostoru. Treba da donesmo doluku o tome da nam Ziđin vrati kotao na mazut iz Toplane jer, zaboga, desilo se da je njihov. Kako to? Sad otplatu za stanove treba da uplaćujemo kineskoj firmi. (Hiljade parcela zemljišta u Boru i Majdanpeku nije više naše, gde je sve to, bilo je pitanja u ranijim raspravama). Da li je to neko otuđio iz neznanja ili gluposti, ili su u pitanju „domaći izdajnici“. Doći će dan, kad tad, kada će se podneti računi. Nisu nama za to krivi Kinezi.

Predrag Balašević i Dragan Marković – Foto: Print Screen/RTV Bor

Još se, pored ostalog, čulo: Da li nam je uopšte potreban Zoološki vrt koji sve više košta i koji je u sredini stambenog naselja. („Sad se čuje i magarac kako njače“, primetio je nako). Javni sektor je u prva tri meseca pokazao gubitke (sem Stambenog preduzeća), tamo su u v.d. stanju direktori, pa je, izgleda, i ta oblast u istom stanju. Akva park će koštati ko „Svetog Petra kajgana“!

A, šta je to, objasnite mi, „Svetog Petra kajgana“, zapitao se predsedavajući Dragan Žikić?

Zašto su klupe u gradu plaćane 1.100 evra, kad mogu da se nabave po 250 do 300.000 dinara, a u tu svrhu utrošen je veliki novac? Asfaltiran je plato kod Doma zdravlja – da li je to bilo potrebno, mada lepo izgleda, a kako je unutar tog objekta, nema čitave stolice? A tek da zakažete pregled kod kardiologa, interniste, urologa? Treba čekati ko zna koiliko.

Dobrica Đurić je primetio da će se Akva park izgraditi, ali njega brine što su radovi u jeku sezone u zastoju. Neko je, opet, upozorio da će taj objekat raditi samo dva, tri letnja meseca, da će usluge biti preskupe i da će održavanje, kao i kod Zoološkog vrta, pasti na leđa građana, tj. posegnuće se lokalni budžet. Zato je, naglašeno je, opterećenje gradskog budžeta sve veće i tome nema kraja – „kao i subvencijama za još uvek prezaduženu toplanu„.

Milivoje Janošević – Foto: Print Screen/RTV Bor

Najmanje je od zvaničnika, čini se, govorio zamenik gradonačelnika Mlivoije Janošević.
On je, u poslednjem obraćanju, bio baš kratak:

Bor ide napred. I biće mnogo bolje nego do sada„.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE