PočetnaIstočna SrbijaBorI slika i reč: VRUĆINA I KIŠA PREPOLOVILI ZAJEČARSKI VAŠAR

I slika i reč: VRUĆINA I KIŠA PREPOLOVILI ZAJEČARSKI VAŠAR

Zaječar, 22. jul – Čuveni letnji vašar u Zaječaru, podno zelene Kraljevice, prepolovile su tropske vrućine i iznenadna kiša sa olujnim vetrom. Prvog dana, u subotu uveče, nad Zaječarom je bilo toliko nevreme da su gradom tekle reke vode. Nevreme je tili čas rasterao vašardžije. Prodavci su se sutradan, u nedelju, naprosto utrkivali da prodaju robu po sniženim cenama. Najveća gužva je bila na „štandovima“ odeće, jer se, na više mesta, sve nudilo po istoj ceni – za samo 100 dinara.

Bilo je svega i svačega kao i uvek ranije. U kafanama se sedelo uz hladno pivo i vruće pečenje. Bilo je i lubenica – 60 dinara kilogram, mekike 100 dinara komad. Naočari su mogle da se kupe isto za 100 ili 12 pari čarapa za 400 dinara. Ringišpil je radio uobičajeno, vožnja 300 dinara. Veliki buket cveća – 100 dinara.

Posetioce su, izgleda, posebno zanimale rukotvorine starih zanatlija: grnčara, licidera, voskara, rezbara, pintera, kazandžija…

Sve u svemu, naroda je bilo, čini se, upola manje nego lani. I, eto, vašar je bio, a na vašaru… Večeras, u ponedeljak, 22. jula, zatvaraju se panađurske dveri. Ne za dugo, do jeseni.

Foto: Borske Narodne

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE