PočetnaVestiEkonomija/BIZDrakulić: CENA BAKRA DOBRA ZA PROIZVOĐAČE

Drakulić: CENA BAKRA DOBRA ZA PROIZVOĐAČE

Cena bakra je i dalje dobra, ona se kreće u koridoru između 9.000 i 10.000 dolara po toni“, kaže za Biznis.rs predsednik Kluba Privrednik Zoran Drakulić.

Komentarišući vesti o padu cena bakra na svetskom tržištu, on je naveo da je to uglavnom posledica ekonomskih predviđanja koja nisu optimistična.

Nije ništa dramatično što su cene pale, one se već oporavljaju. Ovo je dobra cena za proizvođače, a bakra ima dovoljno u ponudi, tako da je sve u redu. Ovo je dobro i za kineske proizvođače u Boru“, rekao je naš sagovornik.

Cene bakra su pale osmi uzastopni dan u četvrtak, na najniži nivo u poslednja dva meseca, usled zabrinutosti zbog usporavanja kineske potražnje za ključnim metalima, piše Financial Times.

Bakar, koji se smatra pokazateljem stanja u industrijskim metalima i koristi se u svemu, od kablova do elektroenergetskih mreža, pojeftinio je za 1,3 odsto na 9.050 dolara po toni tokom jutarnjeg trgovanja u Njujorku, što je gotovo 20 odsto manje od vrhunca iz maja.

Bakrom se ranije u četvrtak trgovalo po ceni nižoj od 9.000 dolara po toni prvi put od aprila. Kolin Hamilton (Colin Hamilton), direktor istraživanja roba u BMO, rekao je da je to „simptom investitorskog povlačenja iz trgovine podacima, kao i nastavak ‘štrajka’ kupaca u Kini“.

Cene bakra su pale ispod praga od 9.000 dolara po toni prvi put od početka aprila, usled rasprodaje na globalnim berzama i rastućeg pesimizma u vezi sa potražnjom u Kini i drugim mestima.

Teška rasprodaja u globalnim tehnološkim akcijama takođe dovodi u pitanje snagu rastuće industrije veštačke inteligencije, nakon što su investitori uložili u bakar računajući na porast njegove upotrebe u data centrima i pratećoj energetskoj infrastrukturi, navodi Minning.com.

Pesimizam u vezi sa kineskom privredom pogoršao se nakon prošlonedeljnog Trećeg plenuma, ključnog sastanka zvaničnika Komunističke partije, koji nije doneo očekivanu vrstu stimulansa koja bi podržala potražnju za metalima.

Analitičari ocenjuju da brige oko globalnog rasta ostaju i da to može dodatno da obori cene bakra. Ipak, cene bi mogle ubrzo da porastu zbog rizika po snabdevanje, usled mogućeg smanjenja proizvodnje u Kini.

Skoro svi metali su pojeftinili na Londonskoj berzi metala (LME), sa kalajem koji je pao za 2,6 odsto i cinkom koji je izgubio 1,5 odsto. Cena gvožđa opala je za 0,9 odsto, produžavajući gubitke na osnovu znakova da će zalihe ostati velike.

Biznis.rs

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE