PočetnaVestiEkonomija/BIZZA STO GRAMA ČOKOLADE I DO 300 DINARA

ZA STO GRAMA ČOKOLADE I DO 300 DINARA

Cene čokolade u domaćim radnjama poslednjih dana dostižu rekordne iznose, na šta su još početkom godine upozorili svetski analitičari.

Trgovci su nam rekli da su gotovo svakodnevno dobijali nove cenovnike, što je neprimetno dovelo do ovakvih iznosa, pa se sto grama mlečne čokolade u beogradskim trgovinama praktično više ne može kupiti za manje od 200 dinara. Table od 85 grama domaćih i stranih proizvođača prodaju se u proseku po ceni od 170 do 190 dinara.

Čitalac koji se nedavno javio redakciji Potrošača kaže da su cene na rafovima gotovo nestvarne jer čokolade pojedinih stranih (hrvatskih) proizvođača koštaju i više od 300 dinara za sto grama.

Još veće iznenađenje za potrošače jeste da je poznata uvozna „crna” čokolada (za kuvanje) od 300 grama u velikom broju trgovinskih lanaca dostigla iznos od više od 900 dinara.

Primetno je i da neki uvoznici očigledno još imaju zalihe i uspevaju da budu konkurentni. Predstavnik jedne velike strane kompanije koja posluje i u našoj konditorskoj industriji ranije je u razgovoru za naš list rekao da su na ovakvu situaciju upozoreni tako da su na vreme uspeli da obezbede dodatne količine sirovine po povoljnijim cenama, dovoljne za proizvodnju konditorskih proizvoda do kraja ove godine.

Na ovakvo stanje na tržištu konditorskih proizvoda svetski analitičari upozoravaju već nekoliko poslednjih meseci zbog rekordnog rasta cene sirovine. U martu je objavljeno da je cena kakaoa od početka godine udvostručena, a kompanija „Mondelez”, koja među svojim brendovima ima i poznatu čokoladu „toblerone”, u saopštenju za agenciju DPA najavila je da će morati da poveća cene svojih čokolada zbog rasta cena kakaoa.

I „Kobank”, američki kreditor agroindustrije, u izveštaju je upozorio da su „verovatna dodatna poskupljenja čokoladnih proizvoda tokom cele godine”.

Kako je navedeno, do početka februara cene na tržištu kakaoa premašile su 5.000 dolara po toni, najviše od 1977. godine, pre nego što su u martu pojedini ugovori dostigli rekordnu cenu – i iznad 8.400 dolara, što znači da su se cene utrostručile u odnosu na one od pre deset godina.

Većina svetskog kakaoa uzgaja se u zapadnoj Africi, a Gana i Obala Slonovače dve su vodeće zemlje dobavljači, ali u poslednje tri godine proizvodnja ne zadovoljava potražnju na tržištu, zbog čega su cene porasle čak i pre nego što su oluje, bolesti useva i zatvaranje fabrika dodatno poremetile žetvu i rad prerađivača kakaovca.

Međunarodna organizacija za proizvodnju kakaovca (ICCO) objavila je 29. februara da bi globalni deficit snabdevanja mogao da poraste na 374.000 tona u periodu od 2023. do 2024, u odnosu na već visokih 74.000 tona od 2022. do 2023.

Očekuje se znatan pad proizvodnje kod najvećih proizvođača jer se predviđa da će oni osetiti štetan efekat nepovoljnih vremenskih uslova i bolesti useva – navodi se u izveštaju ICCO-a i dodaje da se već ove godine očekuje pad ponude za 11 odsto, dok je tražnja povećana za pet odsto. Kako se navodi, tome treba dodati i poskupljenje šećera kao dodatni pritisak na povećanje cena čokolade. Globalni indeks cena Organizacije za hranu i poljoprivredu u februaru je pokazao porast od 12,5 odsto na godišnjem nivou, delom zbog pada proizvodnje na Tajlandu i ograničenja izvoza iz Indije.

Politika

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE