PočetnaIstočna SrbijaBorGENERALNI DIREKTOR SRBIJA ZIĐIN KOPER ĆU GUODŽU POVODOM DANA RUDARA SRBIJE

GENERALNI DIREKTOR SRBIJA ZIĐIN KOPER ĆU GUODŽU POVODOM DANA RUDARA SRBIJE

Samo ono što je niklo iz zemlje, nije dobijeno rudarenjem. Sve ostalo što koristimo u životu dobijeno je rudarstvom! Zbog toga duboko poštujem težak i visokorizičan posao rudara i cenim njihov rad i trud. Želim svima da se zahvalim i izrazim divljenje zbog zalaganja i istrajnosti u obavljanju jednog od najzahtevnijih poslova, piše u čestitki generalnog direktora Srbija Ziđin Koper Ću Guodžua

„Povodom veličanstvenog praznika, Dana rudara Srbije, upućujem najiskrenije čestitke zaposlenima u Srbiјa Ziđin Koper, Srbija Ziđin Majning, građanima Bora i Majdanpeka, kao i ostalima u Srbiji koji su zaposleni u rudarskoj industriji.

Rudarstvo znači život! Samo ono što je niklo iz zemlje, nije dobijeno rudarenjem. Sve ostalo što koristimo u životu dobijeno je rudarstvom! Zbog toga duboko poštujem težak i visokorizičan posao rudara i cenim njihov rad i trud. Želim svima da se zahvalim i izrazim divljenje zbog zalaganja i istrajnosti u obavljanju jednog od najzahtevnijih poslova. Kompanija, a sa njom i cela srpska privreda napreduju upravo zahvaljujući rudarima, metalurzima, floterima i ostalim strukama. Zbog toga sam ponosan na sve zaposlene. Posebno hvala želim da uputim porodicama svih rudara, ali i njihovim precima koji su se bavili najtežim poslom na svetu. Oni su bogatstvo ove kompanije, čija je istorija u rudarenju duga preko 120 godina.

Budućnost rudarstva je u investicijama, većoj socijalnoj sigurnosti i boljim uslovima rada. Zbog toga je dužnost svih nas u menadžmentu da zaposlenima osiguramo bezbednost na radu, što bolje uslove i adekvatnu nagradu za posao koji obavljaju. S druge strane, naša obaveza je i da primenom svetskih standarda i modernih tehnologija u poslovanju, građanima obezbedimo zdravu životnu sredinu i da rudarstvo razvijamo za dobrobit celog društva.

Moramo da se bavimo planovima za budućnost, a ne samo da gledamo u prošlost

Bor je ranije ličio na jedno veliko odlagalište, jer je pitanje zaštite životne sredine decenijama bilo na marginama poslovanja nekadašnjeg RTB-a Bor. Srbija Ziđin Koper je za pet i po godina u poboljšanje ekološke slike u Boru i Majdanpeku investirala 336 miliona dolara. Ulaganja se odnose na implementaciju niza mera u oblasti zaštite životne sredine u rudarstvu, uključujući kontrolu emisije izduvnih gasova, tretman otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom. Ozeleneli smo preko 430 hektara degradiranog zemljišta i posadili skoro 900 hiljada sadnica. U topionicu smo uložili 360 miliona dolara, od konvertora, preko uređaja za prečišćavanje otpadnih gasova, vode i kiseline, pa do moderne i automatizovane mehanizacije. Veliku pažnju posvetili smo obukama zaposlenih i poboljšanju uslova rada. Nakon ovih investicija, uključujući ugradnju filtera i hauba i izgradnju postrojenja za odsumporavanje, vrednosti sumpor-dioksida su deset puta niže od dozvoljene granice. Nijedan dan u prošloj godini, kao ni u ovoj, nismo imali prekoračenja, jer smo samo u sistem za prečišćavanje gasova uložili 220 miliona dolara.

Ranije su otpadne vode direktno ispuštane u reku, bez prečišćavanja, a sada se voda koja se koristi u rudniku vraća u proizvodnju. Meštani sela Slatina i Rgotina primetili su bistru vodu u Borskoj reci i kažu da ne pamte kada je ova reka, koju su decenijama nazivali „mrtvom“, poslednji put bila čista.

Najočiglednija promena koju je doneo Ziđin u ove krajeve je ekonomske prirode. Za jedan grad najvažniji su ljudi, a Ziđinove podružnice koje posluju u Boru i Majdanpeku doprinele su tome da se danas ljudi iz inostranstva vraćaju u ove gradove. Otvoreno je 3.100 novih radnih mesta, rađa se više dece, više je osmeha na licima, lokalne zajednice su srećnije.

Uradili smo dosta toga za ovih pet godina, ali smo i nasledili mnogo problema iz prošlosti. Sigurno ima stvari koje još uvek nismo doveli u red, jer se za pet godina ne mogu rešiti baš svi ekološki problemi koji su preko pola veka pritiskali Bor. Za ekologiju je potrebno strpljenje. Nevladine organizacije i lokalna zajednica prate naš rad, i uvek postoji prostor za napredak. Želimo sa svima da razgovaramo, ali u pravcu budućnosti. Moramo da se bavimo planovima za budućnost, a ne samo da gledamo u prošlost! Ulaganjima u ekologiju i zaštitu životne sredine, naučne i tehnološke inovacije, kao i u društvenu odgovornost Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning nastavljaju da grade moderna, zelena i održiva rudarska preduzeća sa prvoklasnim ekonomskim i društvenim prednostima.

Svi naši uspesi i dostignuća ne bi bili mogući bez velike podrške Vlade Republike Srbije. Verujem da ćemo i ubuduće uz njenu i pomoć svih slojeva društva, zaposlenih i građana uspeti da ostvarimo planove, a oni u krajnjem ishodu Srbiju treba da dovedu do statusa jednog od najznačajnijeg proizvođača bakra i zlata u Evropi.

Svim zaposlenima čestitam još jednom od srca Dan rudara Srbije, sa željom da iz dana u dan  razvijaju rudarstvo zarad boljeg društva i postižu rezultate kojim će se Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning ponositi.

Želim svima dobro zdravlje i mnogo uspeha u radu, uz rudarski pozdrav „Srećno!“

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE