PočetnaVestiDruštvoNeki ga zovu Srpska Venecija, a neki Mali Pariz: GRAD NA ISTOKU...

Neki ga zovu Srpska Venecija, a neki Mali Pariz: GRAD NA ISTOKU SRBIJE U KOJI ĆETE SE ZALJUBITI NA PRVI POGLED

Ako vas put nanese u istočnu Srbiju, obavezno posetite grad Knjaževac. Turisti su mu nadenuli ime “Srpska Venecija” koja ima tri reke i sedam mostova.

Drugi naziv u narodu nosi “Mali Pariz” jer se nekada nalazila po jedna kafana na sto ljudi, kao i zbog činjenice da fasade u Staroj čaršiji zaista podsećaju na grad svetlosti.

Kao što smo već spomenuli, grad se nalazi na tri reke, pa pored Svrljiškog, Knjaževac se može pohvaliti i Trgoviškim Timokom, a pri njihovom spajanju nastaje Beli Timok koji teče ka Zaječaru i zajedno sa Crnim Timokom sačinjava Timok.

Preko ovih reka postoji sedam mostova. Najpoznatiji od svih jeste Kameni most, koji dominira gradom a projektovan je 1913 godine i sa svojim rasponom od 30 metara bio je najveći most te vrste u Srbiji.

Pored ovoga, Knjaževac ima i svoj most ljubavi, na kome se mogu videti, ne toliko brojni, katanci, a ova tradicija je tek nedavno zaživela.


U starom centru grada tj. Staroj čaršiji, nalaze se već pomenuta arhitektura malog Pariza, a šetnja uz Svrljišlji Timok u hladu lipa i kestenova kao i sladoled na točenje je pravo uživanje.

Ova otmena varoš jugoistočne Srbije ima duh prošlih vremena i nikog ne ostavlja ravnodušnim. Obično ljudi kažu da od posete Knjaževcu nisu očekivali mnogo, a dobili su neizmerno.

Izvor: City Magazin

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE