PočetnaIstočna SrbijaBor30. TRADICIONALNA MANIFESTACIJA „BRESTOVAČKA BANJA 2024“

30. TRADICIONALNA MANIFESTACIJA „BRESTOVAČKA BANJA 2024“

Brestovačka banja, 15. avgust – Jubilarna tradicionalna manifestacija “Brestovačka banja 2024” , koja se punih trideset godina obeležava u vreme Preobraženja, biće održana u nedelju 18. avgusta. Prve posetioce dočekaće gastronomi u 9 časova, koji će u okviru takmičenja „Zlatne ruke“ pripremati tradicionalna jela. Konak Kneza Miloša i amam biće otvoreni celog dana, dok će na banjskom šetalištu biti izloženi suveniri, rukotvorine i predmeti starih zanata.

Tačno u podne, svečano će biti otvorena manifestacija, nakon toga umetničkim prikazom “Dolazak kneza Miloša Obrenovića u Brestovačku banju” počinje kulturni deo programa. Obeležavanje manifestacije “Brestovačka banja” biće u znaku velikog jubileja: 190 godina od dolaska Kneza Miloša Obrenovića u Brestovačku banju. Ulogu Kneza Miloša tumači naš proslavljeni glumac Nebojša Dugalić.

Nakon inscenacije, posetioci će uživati u nastupima kulturno-umetničkih društava „Đido“ iz Brestovca, „Petar Radovanović“ iz Zlota, kao i u predstavljanju višestruko nagrađivanih polaznika škole tradicionalnih instrumenata i etno radionice Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“.

U 13 časova na parkingu kod hotela “Izletnik” organizovana je poseta Lazereve pećine.

Lepotu vlaških balada ali i tradicionalnih pomalo zaboravljenih pesama predstaviće nam etno grupa “Gergina” iz Negotina. U duhu prijateljstva između Bora i Kikinde, pesmu i igru Vojvodine predstaviće nam kulturno umetničko društvo “Petar Kočić” iz Kikinde. Brži ritam dolazi nam sa juga; “Igre iz Pčinje” prikazaće nam kulturno- umetničko društvo “Pervaz” iz Trgovišta. Svečano proglašenja pobednika u pripremi tradicionalnih jela, suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata planirano je za 15 časova. Nakon toga uslediće nastup KUD-a MZ “Novo Selište”. Paljenje Preobraženjske vatre predviđeno je za 19 sati. Sat vremena kasnije očekuje nas muzički spektakl. Vlasnik titule “Prva truba Srbije” Dejan Petrović sa svojim “Big bendom” nastupiće u 20 časova.

Pokrovitelj manifestacije je grad Bor, organizator Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“. A suorganizatori su Turistička organizacija Bor, Muzej rudarstva i metalurgije Bor i restoran „Srpska Kruna“.

Pozivamo sve građane i goste da nam se pridruže u proslavi ovog značajnog jubileja i uživaju u bogatom programu koji smo pripremili.

Za sve posetioce obezbeđen je besplatan autobuski prevoz u oba pravca:

Polasci iz Bora:

10:00, 10:30, 11:00, 11:30, 12:00, 15:30 (dva autobusa), 18:30, 19:00, 19:30 i 22:00 (dva autobusa).

Polasci iz Brestovačke banje:

10:30, 11:00, 11:30, 12:00, 12:30, 16:00 (dva autobusa), 19:00, 19:30, 20:00, 22:30 (dva autobusa).

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE