PočetnaIstočna SrbijaBorOKTOBARSKE SLOBODARSKE SVEČANOSTI U BORU

OKTOBARSKE SLOBODARSKE SVEČANOSTI U BORU

Grad Bor, danas, 3. oktobra, slavi 80 godina od svog oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

U okviru Oktobarskih svečanosti pripremljen je bogat kulturni i zabavni program.

Centralni događaji uključuju Svečanu akademiju u 12 sati, koja će se održati u sali Muzičke škole, dok će ljubitelji muzike uživati u koncertu popularnog folk pevača Saše Matića, zakazanom za 21 sat u amfiteatru Doma kulture.

Pod pokroviteljstvom Grada Bora, manifestacije će trajati sve do 29. oktobra, a organizatori poput Centra za kulturu, Muzeja rudarstva i metalurgije, Narodne biblioteke i Turističke organizacije Bor pripremili su niz kulturnih, muzičkih i obrazovnih događaja.

U NASTAVKU SVEČANOSTI – KULTURNI PROGRAM

Oktobarske svečanosti nastavljaju se 4. oktobra uz muzičko-poetsko veče pod nazivom „Veče poezije i pesme“, koje će izvesti Marko Milošević i Boris Režak. Za najmlađe Borane, 5. oktobra je pripremljena dečija pozorišna predstava „Bajka o mudrom prasetu“, koja će se održati u Domu kulture.

PLAŠINTIJADA, ISTORIJSKI ZNAČAJ ZLOTA

Jedan od događaja koji privlači pažnju jeste tradicionalna manifestacija Plašintijada, koja će se održati 6. oktobra u Zlotu, od 10 do 16 sati, gde će posetioci moći da probaju autentična jela ovog kraja.

Dan oslobođenja Zlota, zajedno sa Danom Osnovne škole „Petar Radovanović“, biće obeležen 7. oktobra polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje, kao i školskom priredbom u znak sećanja na ovaj važan datum.

FESTIVAL VLAŠKE IZVORNE PESME

Muzej rudarstva i metalurgije organizuje 8. oktobra prezentaciju pod nazivom „Od okupacije do slobode – Bor za vreme Drugog svetskog rata 1941-1945“, koja će podsetiti na ključne momente borbe za slobodu.

Pored toga, u okviru Oktobarskih svečanosti biće organizovane promocije knjiga, predstave za decu, besplatne filmske projekcije, pozorišne predstave i koncerti.

Kraj meseca doneće 20. Festival vlaške izvorne pesme, koji će se održati 25. oktobra u Muzičkoj školi sa početkom u 19 sati.

Završnica manifestacije biće obeležena koncertom grupe „Sav taj džez“ iz Beograda, uz svečano otvaranje 31. Izložbe radova Udruženja likovnih umetnika „Vane Živadinović Bor“ u Muzeju rudarstva i metalurgije.

Oktobarske svečanosti u Boru obezbeđuju bogat i raznovrstan program, u duhu tradicije i sećanja na herojske dane, pružajući svim građanima priliku da se okupe i uživaju u kulturnim događajima.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE