PočetnaIstočna SrbijaBorČLANOVI GRADSKOG VEĆA U BORU PREDLOŽILI OLAKŠICE ZA GRAĐANE SA NISKIM PRIHODIMA...

ČLANOVI GRADSKOG VEĆA U BORU PREDLOŽILI OLAKŠICE ZA GRAĐANE SA NISKIM PRIHODIMA I PLANIRAJU RENOVIRANJE STAMBENIH ZGRADA

Bor, 23. oktobar – Na poslednjoj sednici Gradskog veća u Boru, članovi su jednoglasno podržali predlog odluke koji bi mogao značajno olakšati finansijske obaveze građana sa nižim primanjima. Odluka, o kojoj će konačnu reč dati odbornici lokalnog parlamenta, predviđa da domaćinstva čija ukupna zarada ne prelazi minimalnu republičku zaradu, dobiju subvencije za troškove komunalnih usluga u iznosu od 50 odsto.

Na primer, prema predloženoj odluci, tročlano domaćinstvo sa ukupnim mesečnim primanjima od 140.000 dinara, gde je minimalna republička zarada 53.000 dinara, imalo bi pravo na smanjenje troškova komunalnih usluga za pola. Ova mera ima za cilj da ublaži teret troškova života za građane sa nižim prihodima.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, izrazio je optimizam u vezi sa predlogom, ističući da će Grad ovakvim merama doprineti podizanju životnog standarda porodica i smanjenju socijalnih razlika. Milikić je takođe naglasio da će za sprovođenje ove odluke biti izdvojen značajan iznos iz gradskog budžeta.

Pored ove odluke, na sednici je predložen i plan za renoviranje i unapređenje visokih stambenih zgrada u Boru. Prema ovom predlogu, Grad Bor bi pokrio 70 odsto troškova za uređenje fasada, rekonstrukciju i povećanje energetske efikasnosti, dok bi preostalih 30 odsto snosile stambene zajednice. Ova inicijativa ima za cilj ne samo poboljšanje vizuelnog izgleda grada, već i unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata, što bi dugoročno smanjilo troškove grejanja i električne energije.

Očekuje se da će ove tačke biti razmatrane i usvojene na predstojećoj sednici Skupštine grada, koja je zakazana za petak.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE