PočetnaIstočna SrbijaBorIn memoriam: ĆEBA

In memoriam: ĆEBA

Bor, 7. jul – Alpinistička zajednica Srbije, planinari Bora, bajkovita planina Stol, ostali su bez Stevana Biolenčeka – Ćebe, istaknutog, odvažnog i smelog alpinističkog, gorskog zanesenjaka, jednog od desetinu kakvih je sedmdesetih i osamedesetih godina u tadašnjoj velikoj državi imao jedino Bor. Ostaće u dubokom sećanju generacijama PSD “Crni vrh”, pamtiće ga po mnogim prvenstvenim usponima na Stol, Triglav, na vrhove Austrije, Švajcarske, Bugarske, Turrske.

Iako lošeg zdravlja, krenuo je tih godina sa grupom borskih alpinista na istorijski pohod – u osvajanje “Krova Afrike”, na vrh Kilimandžaro. Ceo grad Bor tada je bio uz svoje planinare, dočekani su kao najuspešniji i najhrabriji, kao ljudi koji su celom svetu pokazali koji su i odakle su stigli. Proneli su ime Bora diljem planete. U toj slavnoj ekipi bio je i Ćeba.

Voleo je Bor, svraćao u nekadašnje “Balkanče” viđajući društvo staro, živeo je skromno, gotovo povučeno. Tiho je, gotovo nečujno proveo poslednje godine. Napustio je drugare i voljeni grad, najmilije svoje u 72. godini života.

Slava ti i hvala na svakom trenutku, Ćebo, alpinistički junače, poruka je tvojih planinara, svih onih s kojima si dane i godine, leta i zime, bdio i snivao podno Stene i zelenoga Stola.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE