PočetnaIstočna SrbijaBorSSP: ISTOČNA SRBIJA NEMA NI JEDNU SIGURNU KUĆU

SSP: ISTOČNA SRBIJA NEMA NI JEDNU SIGURNU KUĆU

Saopštenje Gradskog odbora Stranke Sloboda i pravde u Boru prenosimo u celini
Bor, 1. novembar – Sigurne ženske kuće su prihvatilišta namenjena svim ženama i njihovoj deci koji su ugroženi fizičkim, seksualnim, psihičkim i ekonomskim nasiljem u porodici. Sigurne ženske kuće su vidovi privremenog smeštaja sa ciljem da se ženama i deci pruži zaštita i podrška u izlasku iz nasilja. Sigurne kuće se nalaze na tajnim lokacijama, kako bi se korisnicama osigurala puna bezbednost. U Srbiji postoje sigurne kuće u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu, Jagodini, Pančevu, Leskovcu, Šapcu, Smederevu, Priboju, Vranju i prihvatilište za urgentne slučajeve u Vlasotincu. Ove sigurne kuće namenjene su i ženama koje žive u drugim sredinama, ali je porazno da u Istočnoj Srbiji ne postoji više nijedna Sigurna kuća, a postojale su.
Sigurna kuća u Boru je radila onoliko koliko je i trajao projekat koji je finansirala Evropska unija, po isteku projekta je odmah zatvorena jer se očigledno smatra da je ili nepotrebna ili predstavlja trošak za budzet.
Pre pet godina je u Majdanpeku odobren projekat, čak izglasan na Skupštini, određen budzet, pa i lokacija, edukovan kadar, a onda se naprasno stalo i projekat nikada nije urađen, a trebalo je da pokrije čitav region. 
Smatramo da je ovo jedna od bitnijih tema, naročito što je porodično nasilje u svojoj kulminaciji poslednjih godina. Samo od početka ove godine ubijeno je — žena. 
Sramota za Bor kao grad i naročito za Centar za socijalni rad što se nimalo ne bave ovim temama. I ovo će, između ostalog, biti jedan od naših predloga za novi nacrt budzeta, a do tada pozivamo članove Gradskog veća zaduženih za ova pitanja i Centar za socijalni rad da se održe razgovori na ovu temu u kojima bi se uključili stručni ljudi, ali i nevladin sektor. 
RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde