PočetnaIstočna SrbijaBorSaopštenje SSP Bor: NOVE NEDOUMICE U PRESELJENJU MEŠTANA SELA KRIVELJ!

Saopštenje SSP Bor: NOVE NEDOUMICE U PRESELJENJU MEŠTANA SELA KRIVELJ!

Saopštenje Stranke sloboda i pravde u Boru objavljujemo u celini

Bor, 29. jul – O preseljenju meštana sela Krivelj kod Bora, koje je okruženo površinskim kopovima i u kom je život nemoguć jer im se bukvalno ruše kuće, govori se već par godina i već par godina poznato je mesto, Trujkanov potok na teritoriji Šarbanovca, na kome će biti naseljeni. Osnovano sumnjamo da neko iz vlasti pokušava čak i na muci Kriveljana, primoranih na preseljenje, da zaradi.

Naime, meštanima Krivelja se za njihovu dedovinu plaća u proseku 20 000 evra po hektaru, a vlasnicima imanja na potezu Trujkanov potok, po rečima gradonačelnika Aleksandra Milikića, plaćaće se 100 000 do 150 000 po hektaru.

Kao da nije dovoljno što je u Zakonu o rudarstvu, izmenjenog 2015. godine, navedeno u članu 4 da korisnik eksproprijacije može biti i privatno društvo i time dato pravo da profit Zijina bude prioritet nad životima građana Bora i meštana okolnih sela, sada je izgleda neophodno i da lokalni činioci vlasti zarade u toku ovog procesa.

Preko svih raspoloživih sredstava, zahtevaćemo istoriju vlasništva imanja na teritorijama spremnim za eksploataciju ili preseljenje. Država, umesto da stane uz Borane, proglašava im „rat“, a sada čini se dobijamo i „ratne profitere“.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE