PočetnaVestiDruštvoOD KOJIH PROIZVOĐAČA NA TRŽIŠTU SRBIJE NE TREBA KUPOVATI MED, VINO I...

OD KOJIH PROIZVOĐAČA NA TRŽIŠTU SRBIJE NE TREBA KUPOVATI MED, VINO I VOĆNE RAKIJE?

Beograd, 30. oktobar – Udruženje „Pokret potrošača za kvalitet hrane“ uputilo je alarmantan apel nadležnim organima, proizvođačima i trgovcima, ističući da je situacija na tržištu određenih proizvoda u Republici Srbiji veoma zabrinjavajuća. Udruženje je izrazilo duboku zabrinutost zbog otkrivenih nepravilnosti u proizvodnji artikala kao što su med, rakija i vino, te se zalaže za hitno preduzimanje mera kako bi se obezbedila autentičnost i kvalitet proizvoda na tržištu.

U svom saopštenju, udruženje naglašava potrebu za većom pažnjom potrošača pri kupovini proizvoda određenih kategorija i poziva ih da se informišu o poreklu i kvalitetu iz različitih izvora, sve dok nadležni organi ne uspostave potpunu regulaciju tržišta. Udruženje ističe svoju posvećenost zaštiti interesa potrošača i promociji kvaliteta hrane na tržištu.

Foto: Udruženje „Pokret potrošača za kvalitet hrane Pančevo“

Jedno od ključnih otkrića Udruženja odnosi se na med, gde čak 88% od ukupno 25 testiranih uzoraka meda iz sedam najvećih trgovinskih lanaca nije prošlo test autentičnosti. Ovo znači da veći deo meda koji se trenutno nalazi u ovim trgovinama ne ispunjava kriterijume autentičnosti i sadrži razne vrste dodatih šećera u znatnim količinama.

Takođe, istraživanje je otkrilo da 88,89% od ukupno 18 testiranih uzoraka vina iz najvećih trgovinskih lanaca, uglavnom iz uvoza, nije zadovoljilo kriterijume autentičnosti. Dodavanje vode i alkohola koji nije poreklom od grožđa u vinu izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu kvaliteta vina dostupnih na tržištu, kao i informacija o njihovom poreklu.

Foto: Udruženje „Pokret potrošača za kvalitet hrane Pančevo“

Voćne rakije nisu izuzete iz istraživanja, a rezultati su takođe bili izuzetno loši. Čak 85,71% ispitanih uzoraka voćnih rakija nije prošlo ispitivanje botaničkog porekla etanola, ukazujući na problem vezan za kredibilitet deklaracija proizvoda. Udruženje je istaklo da je korišćena nova inovativna metoda koja je nepogrešiva u utvrđivanju kvaliteta hrane i pića.

Foto: Udruženje „Pokret potrošača za kvalitet hrane Pančevo“

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), Rodoljub Živadinović, istakao je da više nema opravdanja za prevare na srpskom tržištu i da su sada dostupna sredstva za njihovo otkrivanje. Samosvesni i pošteni proizvođači meda, vina i rakije su, nakon akreditovanja ove nove metode, osnovali klaster „Ujedinjeni za kvalitet“ kako bi se suprotstavili nelojalnoj konkurenciji koja prodaje falsifikate. Udruženje „Pokret potrošača za kvalitet hrane“ je najavilo da će procesuirati svaku analizu koja pokaže da je proizvod falsifikat i podneti prijavu nadležnoj inspekciji.

Ovo istraživanje naglašava ozbiljne probleme u vezi sa kvalitetom prehrambenih proizvoda na tržištu u Srbiji i ukazuje na potrebu za hitnim merama kako bi se zaštitili interesi potrošača i osigurao kvalitet hrane. Udruženje „Pokret potrošača za kvalitet hrane“ ostaje posvećeno svojoj misiji i poziva sve potrošače da im se pridruže u naporima za obezbeđenje kvaliteta proizvoda na tržištu.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde