PočetnaFotoSlika dana: "ĐIDO", VERNI ČUVAR BRESTOVAČKE BANJE

Slika dana: „ĐIDO“, VERNI ČUVAR BRESTOVAČKE BANJE

KUD „Đido“ iz Brestovca kod Bora (osnovan 1948.) verni je čuvar lepote i tradicije Brestovačke banje. Godinama momci i devojke iz ovog banjskog sela, posebno muzikom, igrom i pesmom, neguju običaje iz vremena kad je knjaz Miloš pre 190 godina prvi put došao u svoje banjske odaje. I kneginja Ljubica je volela ovo mesto, kasnijih godina i dinastija Karađorđevića provodila je leta u Banji jorgovana.

U banji se u to vreme upražnjavao i zabavan život uz čuvene muzičke „bande“. Miloš je, uz svoje gardiste, imao i svoje muzičare. Brestovačka banja uživala je tada, i kroz ceo 19. vek, status „dvorske banje“ i bila je eksluzivno državno dobro.

KUD „Đido“ je godinama bogatio, prevashodno svoj folklorni repertoar, bio je i stalni učesnih manifestacije „Dani Brestovačke banje“ koja je upravo 30. po redu ( izuzimajući godine korone i sankcija).

I danas će „Đido“ nastupiti sa igrama iz doba dve srpske dinastije. I danas će publika imati kome da aplaudira, što je i najznačajnija nagrada za mlade entuzijaste iz Brestovca.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE