PočetnaIstočna SrbijaKladovo: KLUB LJUBITELJA ČITANJA ZA ODRASLE

Kladovo: KLUB LJUBITELJA ČITANJA ZA ODRASLE

Kladovo, 24. septembar – U četvrtak, 26. septembra, u prostorijama Biblioteke „Centar za kulturu“, ljubitelji pisane reči imaće priliku da se okupe i prodiskutuju o jednom od najznačajnijih dela domaće književnosti – romanu Lagum Svetlane Velmar-Janković. Sastanak Kluba ljubitelja čitanja zakazan je za 18 časova, a tema večeri biće analiza ovog dela, koje nosi snažnu istorijsku i društvenu poruku.

Svetlana Velmar-Janković, rođena 1. februara 1933. godine u Beogradu, bila je jedna od najvažnijih srpskih književnica i član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Studirala je francusku književnost, a njen stvaralački opus obuhvata dela proze i eseje koji se bave temama iz srpske istorije i kulture. Kćerka je Vladimira Velmar-Jankovića, pisca i političke figure iz vremena Nedićeve vlade tokom Drugog svetskog rata, što je imalo velikog uticaja na njen život i delo.

Roman Lagum, objavljen 1990. godine, je jedno od najznačajnijih dela srpske književnosti. Radnja romana oslikava život beogradske građanske porodice Pavlović u turbulentnim godinama pred, tokom, i nakon Drugog svetskog rata. Kroz sudbine članova porodice Pavlović, autorka nam pruža uvid u vreme represije, nesigurnosti i progona, posebno u periodu nakon oslobođenja, kada se nova komunistička vlast surovo obračunava sa građanskom klasom.

Autobiografski elementi su duboko prisutni u romanu, s obzirom na to da je Velmar-Janković kroz likove i događaje dočarala i deo svog ličnog iskustva i porodične prošlosti. Na ovom delu radila je dve decenije, a do danas je roman preveden na brojne svetske jezike, uključujući engleski, francuski, nemački i španski.

Lagum je osvojio brojne književne nagrade, među kojima se ističe prestižna Nagrada Meša Selimović, dodeljena 1990. godine. Iste godine, roman je bio najčitanija knjiga u Srbiji, a ubrzo je adaptiran i za pozorište – predstava po romanu premijerno je izvedena 1995. godine u Ateljeu 212, u režiji Alise Stojanović.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE