PočetnaVestiDruštvoKladovo: PREDAVANJE KOLEKCIONARA O JUBILEJU JUGOSLOVENSKOG KUĆNOG RAČUNA GALAKSIJA

Kladovo: PREDAVANJE KOLEKCIONARA O JUBILEJU JUGOSLOVENSKOG KUĆNOG RAČUNA GALAKSIJA

Kladovo, 4. oktobar – Danas, 4. oktobra, u holu biblioteke u Kladovu, biće obeležena 41. godišnjica od predstavljanja kultnog računara „Galaksija“. Ovaj računar, jedan od prvih domaćih računara u Jugoslaviji, prikazan je u specijalnom izdanju časopisa „Galaksija“ pod nazivom „Računari u vašoj kući“. Publikacija je izašla 1983. godine sa značajnim dodatkom — uputstvom za sklapanje sopstvenog računara, što je učinilo „Galaksiju“ pristupačnom široj javnosti.

Ikona informatike na domaćem tlu

„Galaksija“ je ostavila dubok trag u istoriji računarstva na ovim prostorima, jer je pružila priliku ljudima da naprave svoj računar po povoljnoj ceni u vreme kada su računari bili luksuz i nedostupni većini. Njen značaj ogleda se u tome što je bila jedan od prvih projekata koji je omogućio da se tehnologija približi običnim ljudima i entuzijastima.

Kolekcionari starijih računara — čuvari tehnološke istorije

O uticaju „Galaksije“ na razvoj računarstva i značaju koji je imala u tom periodu govoriće dvojica kolekcionara starijih računara, Saša Zdravković i Mihajlo Sideris. Ovi entuzijasti, poznati po svojoj strasti prema istorijskim kompjuterima, donose na izložbu svoje eksponate — originalne „Galaksija“ računare, koji će biti dostupni za razgledanje tokom večernjeg druženja.

Zdravković i Sideris su kroz svoje kolekcije sačuvali vredne artefakte informatičke kulture, što posebno privlači pažnju mladih generacija koje nikada nisu imale prilike da vide ili koriste ove računare. Oni će pričati o tehničkim specifikacijama „Galaksije“, ali i o njenom kulturološkom značaju, kao simbolu jedne ere u kojoj su računari bili novitet i objekt fascinacije.

Druženje uz retro tehniku

Svi ljubitelji računarske istorije i tehnološke kulture imaće priliku da uživaju u izložbi koja će biti postavljena u holu biblioteke. Ovaj događaj predstavlja retku priliku da se „Galaksija“ ponovo vidi uživo i da se čuju priče o njenom razvoju i uticaju. Ulaz je besplatan, a vrata biblioteke otvorena su za sve zainteresovane od 19 časova.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE