PočetnaVestiEkologijaAgencija za zaštitu životne sredine: BOR I SMEDEREVO LAKŠE DIŠU

Agencija za zaštitu životne sredine: BOR I SMEDEREVO LAKŠE DIŠU

Agencija za zaštitu životne sredine objavila je danas da su rezultati monitoringa kvaliteta vazduha u Boru i Smederevu za 2023, pokazali da nije bilo većih prekoračenja koncentracija štetnih materija, „što je potvrda da su sprovedene mere i projekti dali dobar rezultat kada je reč o unapređenju kvaliteta vazduha“.

Kako se navodi, u protekloj godini u Boru nisu registrovana godišnja prekoračenja, dok je u Smederevu zabeleženo samo godišnje granično prekoračenje čestica PM 2.5 na jednom mernom mestu i neznatna prekoračenja nikla na indikativnim mernim mestima.

Dodaje se da u prošloj godini u Boru nije bilo prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpor-dioksida, kao što je to bio slučaj pre desetak godina. U istom periodu, ni na jednom mernom mestu nije prekoračena godišnja granična vrednost suspendovanih čestica PM 10 i PM 2.5. Prema podacima Agencije, po pitanju sadržaja teških metala u suspendovanim česticama, pre svega arsena, uočen je drastičan pad srednje godišnje koncentracije u 2022. i 2023. u odnosu na 2019-2021. godinu.

Podaci Agencije za Grad Smederevo za 2023, pokazali su da suspendovane čestice PM 10 nisu prekračile godišnju graničnu vrednost ni na jednom mernom mestu, dok su čestice PM 2.5 prekračile godišnju graničnu vrednost samo na jednom mernom mestu. Ni na jednom mernom mestu, dodaje se, nisu prekoračene ciljne godišnje vrednosti teških metala, dok je prekoračenje nikla izmereno samo na indikativnim mernim mestima.

U saopštenju se ističe da je, prema podacima koje je dostavilo Ministarstvo zaštite životne sredine, Boru data saglasnost na Program kontrole kvaliteta vazduha za 2024, kojim je predviđeno povećanje broja mernih mesta u lokalnoj mreži, što je važno za pravilno targetiranje aktivnosti i još efikasnije rezultate.

Saglasnost je data i na Plan kvaliteta vazduha u Boru, kojim su predviđene mere do 2033. za održivo poslovanje, u skladu sa vizijom zelene transformacije Srbije. U tom cilju, dodaje se, investitori u Boru su u prethodnih pet godina uložili 330 miliona dolara, kako bi se podigli standardi zaštite životne sredine.

Agencija za zaštitu životne sredine navodi i da je Smederevu tokom četiri godine, samo kroz projekte Ministarstva, dodeljeno oko 350 miliona dinara za realizaciju zelenih projekata. Između ostalog, kako se precizira, zamenjen je pola veka stari kotao u naselju Senjak, gde sada zgrada vrtića i priključeni objekti, što je ukupno više od 15.000 kvadrata, koriste ekološki prihvatljiviji gas. U saopštenju se naglašava da će tokom 2024. biti pokrenuto 40 projekata, u gradovima i opštinama koje imaju najveći problem s kvalitetom vazduha. Podseća se i da je na nivou Srbije, u prethodnih šest godina u ovu oblast uloženo više od pola milijarde evra.

Izvor: BizLife

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE