PočetnaIstočna SrbijaBorBor: KAKO JE POGUBAN PREDLOG TOPLANE ODBAČEN, I KAKO SU KOMUNALIJE OTIŠLE...

Bor: KAKO JE POGUBAN PREDLOG TOPLANE ODBAČEN, I KAKO SU KOMUNALIJE OTIŠLE U NEBO?

Na poslednjoj, dvodnevnoj sednici Skupštuine grada Bora, moglo se čuti mnogo toga zanimljivog što se ne događa u ostalim sličnim, debatnim prilikama i razgovorima. Bilo je mnogo tema, žučnih i manje uzbudljivih rasprava, stavova i ukazivanja, nerazumevanja i tolerancije, svega i svačega. Građani nisu u prilici da neke, nemale probleme čuju na drugom mestu, čak i u medijima koji bi trebalo ne samo da informišu, nego i analiziraju, istražuju.

Evo nekih zapažanja, uglavnom opozicionih odbornika, jer su oni i ubedljivo najviše doprineli da se diskusije rasplamsaju i da sednica, posle dužeg vremena, traje – dva dana.

DRAGAN MARKOVIĆ: – Iako je JKP Toplana u ogromnim dugovima i gubicima ( od 2021. godine do danas tamo je iz gradskog budžeta upumpano čak 3,7 milijardi dinara, blizu dva godišnja budžeta Zaječara), zašto se onda, na primer, tamo i dalje izdvajaju novci za advokatske usluge, i to mimo zakona. Prošle godine je na taj „luksuz“ bespotrebno potrošeno 1,44 miliona, ove godine se planira 1,8 miliona dinara. A na ovoj sednici usvojili smo Etički kodeks o ponašanju funkcionera na izbornim i postavljenim mestima kojim se izričito zahteva poštovanje zakona i Ustava ove zemlje. I većima ostalih javnih i društvenih preduzeća, iako je to nadležnost gradskog prvobranioca, angažuju advokata i skupo ga plaćaju. I to jednu ličnost koju svi znaju. .. Zanima me i kako se došlo do zajedničkog poskupljenja svih komunalija od 30 odsto? Uporedili ste skuplje cene grejanja nekih gradova, ali ima i gradova sa nižim cenama, koji su to ekonomski parametri? Kako pojedine opštine i gradovi imaju dobro grejanje i toplane pozitivno posluju, a nemaju subvencije. Da je amateraski odrađeno obrazloženje, svedoče napomene da je ovoliku cenu grejanja izazvalo i „poskupljenje struje od 60 i grejanja 50 odsto“, što svako zna da nije tako… Opet u opoziciji vidite neprijatelja. A ja vam moram reći: naglašavate da će kineska kompanija urediti stara jalovišta kako bi otrovne čestice što manje stizale u grad, a šta ćemo sa novim jalovištima?

LJUBIŠA MARINKOVIĆ: – Kako je bilo moguće da se Zoološki vrt u Boru gradi u urbanoj sredini. Od rike životinja ne može da se živi. Iz budžeta se izdvaja 52 miliona, i oni zarade tri miliona, dakle, opstaju zahvaljući budžetu, odnosno građanima. Isto će biti i sa Akva parkom, verujte, dogodiće se poslovna katastrofa koju će, opet, plaćati građani. Uostalom, kao i kod Toplane, gde probleme pokrivate nenormalnim subvencijama (verovatno najvećim u Srbiji) i sad visokom cenom grejanja tokom cele godine. A naš najveći problem u javnom sektoru su dotrajale vrelovodna i vodovodna mreža…Drugo, proverio sam koliko grad plaća novu, javnu led rasvetu uvedenu 2018. godine. Tad je rečeno da će biti jefitinija za 50 odsto, ne, nije, evo informacija o godišnjem plaćanju, skuplja je. Tu nema ni dinar uštede… Treće, u materijalu iz Vodovoda piše da su zahtev za novu cenu pravili „prema instrukcijama iz gradske uprave“. I šta sad…? A turizam u Brestovačkoj banji i na Borskom jezeru je pao na niske grane. Uostalom, od turizma ovde nema ni T. Tamo gde se šire rudarski kopovi, razumljivo je da nema turizma. U asfaltiranom eko parku kod Studentskog doma postoji Pančićeva omorika, ali samo na panou, nije zasađena.

Dr PREDRAG BALAŠEVIĆ: – Toplani se odobrava ogromno povećanje cene grejanja i to na izmaku sezone. A subvencije su davane da ne bi do toga došlo. To će baš previše opteretiti građane, posebno penzionere. I sa novom cenom vode bićemo među najskupljim gradovima u Srbiji, a gubitak u „izbušenoj“ mreži je čak 60 odsto. Tu su i sve ostale komunalne usluge, pa i one grobljanske. Pa ta preduzeća nisu srodna, samo je povećanje cene srodno, isto je – 30 posto… Jeste za pohvalu sve veći broj mernih stanica za kvalitet vazduha, ali nam se i dalje povećava broj građana sa malignim oboljenjima. O tome se uglavnom ne govori. Problem je u tome što je ovde samo jedan poslodavac, kompanija Ziđin. Njima treba skrenuti pažnju na nekontrolisano širenje rudarenja. Sad je mnogo veća proizvodnja, pa i zagađenost ide sa tim. Kazne za zagađenja su minimalne… A program zaštite životne sredine 2023 – 2032. ništa ne znači za građane Krivelja, Oštrelja, Slatine, oni su već u Beogradu, Nišu, u Vojvodini, Vrnjačkoj banji…

ALEKSANDAR MILIKIĆ: – Potrudiću se da odgovorim na svako pitanje. Neću dopustiti da bilo šta ostane nerazjašnjeno. Pa makar sednica trajala i pet dana… Eto, borimo se da u Brestovačkoj banji vratimo zemljište gradu, jer je prodato još 2003. godine. Hoćemo da oživimo banju. Ona je bila važna i za obe srspke dinastije. Hotel na Jezeru radi, imamo žičaru na Crnom vrhu, ali nema snega… A kada je reč o novoj bolnici, ne brinite, biće i sadašnjih i još nekih radnika.

ALEKSANDAR KULIĆ: – Ako usvojite ovaj Toplanin predlog Pravilnika o isključenju sa sistema grejanja, saopštiću imena odbornika vlasti koji su već isključili grejanje. Jer, tim pravilnikom JKP Toplana želi da zaustavi isključenja sa mreže a nema ni ugovore sa građanima. Ima tu još nezakonitih predloga koji se svode na ogromnim troškovima vlasnika stanova, pa i nekim neshvatljivim zahtevima. Taj bezobrazluk ne bi smeo da prođe. Videćete, građani će vas lako dobiti na sudovima. (Pravilnik posle toga nije usvojen, što je jedinstven slučaj posle predugog vremena da se odbornička većina, sem opozicije, tako izjasnila).

IRENA ŽIVKOVIĆ: – Sve ove diskusije o ekologiji su više formalne. Ovde su nedavno dolazili zvaničnici iz resornog ministarstva da razgovaraju o krucijalnim dokumentima za zaštitu životne sredine, ali niko ih od nadležnih nije udostojio. Na jednom od dva skupa bilo nas je samo pet, na drugom neki više. Napokon je jedan od tih ljudi u dvorani Muzičke škole zavapio: – Pa, makar nam upalite svetlo…

MILIVOJE JANOŠEVIĆ: – Netačno je da nismo u stalnom kontakktu sa građanima. Idemo na razgovore u mesne zajednice, mnoge dočekujemo u ovoj zgradi, poštujemo ih. Poslednje dve godine direktno smo razgovarali sa dve do dve i po hiljade građana…

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde