Bor: TOPLANA GUTA REKORDNI BUDŽET, ZOOVRT „U JADNOM STANJU“!

0
393
Foto: Borske Narodne
ČITAJ MI!

Bor, 1. jul – Iako je lokalni budžet sa najnovijim prilivima premašio rekordnih 5 milijardi i para je, zahvaljujući danas usvojnom rebalansu, više nego lani za – milijardu i 368 miliona dinara.

Godine 2017. lokalna kasa bila je teška 1,7, a danas je 5 miljardi i 122 miliona dinara. I, po svemu sudeći, nastaviće da se uvećavaju budžetska sredstva. Najviše novca iz ovog, prvog rebalansa biće izdvojeno za Toplanu – 500 (nabaka uglja 300 i 200 miliona duga za struju) i 144 miliona dinara za Vodovod (dug za struju). I Zoološki vrt dobio je subvenciju od 11,7 miliona, s tim što je ovaj izdatak bio povod za žučnu raspravu. I podatak da je Toplana u poslednjih deset godina dobila dve miljarde subvencija izazvao je burna reagovanja opozicije.

U zoovrtu je katastrofa. Životinje žive u neadekvatnim uslovima. Jadno izgledaju. Naprosto, nedostaje i jedan medved. Posebno je zabrinjavajuće što lokacija nije odgovarajuća, a nema ni projektne dokumentacije. Sve je rađeno na brzinu i u svrsi tadašnje politike – rekao je Aleksandar Kulić napominjući da „ništa ne vredi i dosta veći budžet ako se neracionalno troši„.

Rebalansom su obezbeđena i izdvajanja za kapitalne investicije, komunalnu gradnju, vodosnabdevanje, zdravstvo, školstvo, za sport i socijalna davanja. Odbornica Irena Živković je apelovala da se u prioritete uvrste prvorazredne životne potrebe „jer se najavljuju teška vremena„: neophodni su besplatni udžebenici, užina za đake, prevoz srednjoškolaca, još jedna ekipa hitne pomoći. Ni jedan njen predog nije dobio poverenje skupštinske većine, što se moglo i očekivati.

Opozicija je potom zamerila gradonačelniku Milikića da diskutuje populistički i ne shvata da treba da se uvaže i kvalitetni predlozi predstavika građana koji drugačije misle.

Lepo je to što gradonačelnik insistira da se podnesu prijave protiv svih koji ne rade zakonski i u interesu naroda. Ja sam protiv njega podnela prijavu 2019. i do danas – ni traga. Izvršna vlast treba ovde da podnosi račune o tome kako i šta radi, a ne pojedinci da drže bespotrebne govore – naglasila je Živkovićeva.

Neko je kriv što su novi trotoari i stepeništa u NGC loše odrađeni, neko je odgovoran za sunovrat Toplane, pa i celog javnog sektora. Rukovodioci podnose ostavke, ne smenjuju se i ta kadrovska vrteška godinama ne prestaje. Na taj način „oslobađaju“ se odgovornosti – čulo se na sednici sa zahtevom da se jednom za sva vremena stane na put urušavanju gradskih preduzeća.

Zamenik gradonačelnika, Miki Janošević, odgovarajući na odbornička pitanja o kapitalnim investicijama, objasnio je da je lokacija na ulazu u Bor određena za izgradnju bolničke zgrade, dečijih obdaništa i crkve. Iznad Brestovca, u ataru Topoveske šupe, gradiće se stambeno naselje, na Timoku, u predelu Šarbanovca je mesto za preseljenje Krivelja, Hajat na Crnom vrhu biće rešen u saradnji sa državom…

Za vršioca dužnosti direktora u Sportskom centru postavljena je Bojana Dlbokić Dubočanin, a u Centru za socijalni rad, Jelena Ristić.

Većinom glasova za gradskog pravobranioca postavlejna je Saška Milošević.

Tokom višečasovne diskusije, uz kraću pauzu zbog nedostatka kvoruma, čuli su se još neki zanimljivi detalji. Na primer: da je u Boru trenutno nikad manje nezaposlenih – 3.355, da je Toplana još iz 2008. ostala dužna EPS-u sa kamtama 500 miliona, da je za rudnik Čukaru Peku do sada otkupljeno 650 parcela i da je sporno još samo 12 slučejeva, da za fontanu u parku kod Studentskog doma treba izdvojiti još para iz budžerta, da je odbornik Marinković 17 puta spomenuo Milikića u kratkom izlaganju…

Povrh svega, upućena je oštra kritika predstavika Ujedinjene opozicije Bora do danas svojoj odbornici Dragani Trutić što je napustila staro jato i lagano odlepršala u – vladajuću koaliciju.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име