BORSKI PLANINARI OBARAJU DRŽAVNE REKORDE I POHODE ZELENE VRHOVE

0
77
Pioniri, juniori i seniori PSD "Crni vrh" Bor na "Danima planinara Srbije" u Ovčar Banji - juniori prvaci države u planinskoj orijentaciji
ČITAJ MI!

Bor, 20. junJučerašnji, letnji pohod na Veliki krš i Stol, samo je jedna od akcija koje planinari iz cele Srbije sa svojim domaćinima u Boru odlično organizuju prezentujući prirodne lepote ovog kraja i – doživljaj za pamćenje. Više od sto planinara iz deset društava i klubova iz cele zemlje, najviše iz Beograda, družilo se i provelo zajedno sunčani, prijatni vikend u zdravom okruženju. I planinarski dom na Stolu je ovih dana, naročito vikendom, prepun. Dolaze ljudi da uživaju u darovima nedirenute prirode i čistog vazduha sa svih strana, od Niša, Beograda, Novog Sada, iz Pomoravlja.

Nedeljni polazak iz centra Bučja bio je posebno prijatan i – nezaboravan.

Dečji ansambl KUD “Stol” iz Bučja priredio je izvanredan, jutarnji koncert na letnjoj pozornici. Deca su oduševila, mladi folkloristi pobrali su burne aplauze i učinili da polazak u “zeleni pohod” bude još lepši. Uz običaje ovog kraja i narod koji je poželeo srećan put do vrha legendarnih planina, ovaj pohod ostaće svakome od učesnika u dubokom sećanju. Još kada smo saopštili tek dobijenu infromaciju da su borski planinarski juniori postali prvaci države u više disciplina, radosti nije bilo kraja… Vreme je da se grad i cela društvena zajednica još više posvete ovim odvažnim ljudima, uglavnom mladima koji na najbolji način pronose ime svog grada – kaže Milutin Simić, predsednik PSD “Crni Vrh”.

Milutin Simić

Ukoliko bi se našlo razumevanja, borski planinari mogu da vrate i svoj dom na Crnom vrhu, i tako pojačaju aktivnost i krenu putem stare slave. Jer, ovo društvo je jedno od najstarijih (71 godina) u gradu bakra čiji su članovi pokrenuli i uspšeno organizovali ogroman niz vrednih akcija. Na hiljade aktivista je pošumljavalo Crni vrh i ostale terena borskog atara, osvajali su najviše svetske vrhove, doneli na stotine najsjajnijih priznanja i nagrada. Često su isticani kao prvi ili u samom vrhu aktivnosti u Republici Srbiji. Izniklo je na stotine vrsnih sportista, veliki broj medalja u zimskim sportovima krase vitrine Društva, pošumljeno je hiljade hektara goleti, doborovoljno se radilo i gradilo.

I jučerašnji pohod na Krš i Stol, na naše “istočne Alpi”, kako nazivaju ove krajeve, svedoči o intereresovanju za ovaj deo Srbije koji je i jedinstven i retko viđen na prostorima Balkana, pa i Evrope. Trebalo bi da se više orijentišemo na ove resurse, pogotovu danas u vreme ekspanzije rudarstva i proširenja topioničkih kapaciteta. Ovde se narod odvajkada bavio rudarenjem i to nije novina, ali su se i gradili planinarski domovi, odlazilo se svakom prilikom u planinu, živelo se sa prirodom i čuvalo zdravlje. Neophodno je, možda više nego ikada ranije, da se ponovo, i još više, posvetimo planinarstvu. Tim pre, jer uslovi su tu, ne manjka ni entuzijazam, mladi osvajaju najviša priznanja, cela Srbija je bliža ovim prekrasnim predelima – smatra Zoran Petrović, iskusni planinar, čovek koji je tri puta osvojao Triglav.

I još jedna korisna ideja planinarskih asova Borka Gajića, Milutina Simića, Dimitrija Pistolića, Ivana Ćosića – da što pre u borskom ataru zaživi, u punoj potrebi, planinarski turizam. Izgrađeni asfaltni put od prevoja Cepe do vrha Stola je znak da se Stena još više približila ne samo Boranima i Timočanima.

Ipak, ne bi , ni slučajno, trebalo skrnaviti blagodeti nedirnute prirode koja vekovima krasi Stol i dalju okolinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име