PočetnaIstočna SrbijaBorČEKA NAS TOPLA ZIMA I PRVI SNEG TEK SREDINOM DECEMBRA

ČEKA NAS TOPLA ZIMA I PRVI SNEG TEK SREDINOM DECEMBRA

Srbija – Bor, 27. septembar – Srbija se sprema za neobično toplu jesen i produženo letnje uživanje, dok afrički anticiklon Apolon stiže na Balkan, donoseći sa sobom visoke temperature i sunčane dane. Meteorolog Ivan Ristić najavljuje da će Apolon odložiti početak zime, omogućavajući građanima da duže vreme provode na otvorenom i uživaju u sunčanju u baštama kafića.

Prema Ristićevim prognozama, Srbija će u narednim mesecima biti svedokom toplog i prijatnog vremena, s jeseni koja će više ličiti na leto nego na klasično jesenje razdoblje.

Decembar će biti izrazito topao. Naravno, prognoze se mogu promeniti, ali za sada, idemo ka toplijoj zimi. To znači da se prvo jače zahlađenje i sneg mogu očekivati tek u decembru, ukoliko bude jakog polarnog vorteksa. Do tada, građani Srbije će moći da uživaju u toplim jesenjim danima i provode vreme u baštama kafića – izjavio je Ristić za Republiku.

Nakon ovog perioda, Ristić predviđa da će doći do hladnijeg vremena. Sredinom decembra možemo očekivati povratak snega, dok će za Novu godinu opet biti toplije. Prema meteorologu, trenutno se čini da će vreme u toj periodi biti slično prošlogodišnjem.

Do kraja septembra, građani Srbije mogu očekivati toplu i suvu sezonu. Afrički anticiklon Apolon donosi prave letnje temperature.

Ove godine, leto se produžava, a jesen kasni. Do kraja septembra, maksimalne temperature će se kretati od 24°C do 28°C, dok će jutarnje temperature uglavnom biti između 10°C i 15°C. Smanjenje uticaja visinskog ciklona znači da će biti manje oblaka i više sunca. Vetar će uglavnom biti slab do umeren, povremeno dolazeći iz istočnog i jugoistočnog smera. Takođe, afrički anticiklon Apolon donosi visoke temperature i u drugim delovima Evrope, kao što je Španija, gde se maksimalne temperature očekuju oko 35°C –  istakao je meteorolog Ristić.

Prema prognozama, prvo osveženje očekuje se u nedelju, 1. oktobra, sa blagim naoblačenjem. Međutim, od ponedeljka, 2. oktobra, do četvrtka, 5. oktobra, očekuje se jačanje afričkog anticiklona, što će rezultirati postepenim porastom temperatura i nastavkom sunčanih i toplih dana, sa najvišim dnevnim temperaturama od 25°C do 29°C.

Promena vremena se očekuje u drugoj polovini sledeće nedelje, najverovatnije vikendom 7. i 8. oktobra, kada će jači atlantski anticiklon i dolazak hladnog arktičkog vazduha dovesti do padavina, jačeg severozapadnog vetra i pada temperature. Hladnije vreme će potrajati do sredine oktobra, nakon čega će početi miholjsko leto, iako sa manjim zakašnjenjem, kako je najavio meteorolog na svojoj Fejsbuk stranici.

Građani Srbije mogu se pripremiti za produženo letnje uživanje u baštama kafića i toplim danima dok Apolon drži zimu na čekanju, ali se trebaju pripremiti i za promenljive vremenske uslove koje donosi prelazak iz leta u zimu tokom decembra.

Za Bor i okolne regione, vremenska prognoza u sklopu ovog toplijeg perioda pratiće slične obrasce kao i ostatak Srbije. Trenutno, očekuje se da će Bor do kraja septembra i početkom oktobra i dalje uživati u visokim temperaturama, sa dnevnim maksimumima u rasponu od 24°C do 28°C i jutarnjim temperaturama koje će se kretati između 10°C i 15°C. Takođe, očekuje se manje oblačnosti i više sunčanih perioda tokom ovog perioda.

Nedelja, 1. oktobar, može doneti blago naoblačenje u Boru, ali nakon toga, od ponedeljka, 2. oktobra, do četvrtka, 5. oktobra, očekuje se jačanje afričkog anticiklona i dalji porast temperatura. Tokom ovih dana, Bor i okolni regioni trebaju se pripremiti za pretežno sunčane i tople dane, sa maksimalnim dnevnim temperaturama od 25°C do 29°C.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde