CELA ISTOČNA SRBIJA POD ISTRAŽNIM PRAVIMA ZA NOVE RUDNIKE. SLEDI LI GRČEVITA BORBA ZA OPSTANAK?

0
2068
Istražno bušenje - Foto: Borske Narodne
ČITAJ MI!

Beograd, 21. decembar – Cela istočna Srbija je pod istražnim pravom za eksploataciju ruda, što će, sem direktnih rudarskih uticaja, imati i nesagledive negativne posledice u geografsko – demografskom smislu, urušavanju identiteta i kulturnog nasleđa ljudi koji generacijama žive u tom delu Srbije, a, pre svega, u pitanju je i njihovo zdravlje – izjavila je agenciji Beta, a prenelo je više medija, profesorka Univerziteta “Nikola Tesla”, Milijanka Ratković podsećajući da je 20 godina živela i radila u ekološki najugroženijem selu, Velikom Krivelju kod Bora.

– Institut Batut je, ne tako davno, saopštio – da je Bor crna tačka Balkana, jer su naučna istraživanja pokazala da je u ovom gradu i okolini zabeležen veći stepen oboljenja od svih vrsta maligniteta u odnosu na ostatak cele zemlje. I što je neshavtljivo, i dalje je loša ekološka slika. Štaviše, zbog svakodnevnog miniranja i preusmeravanja kapaciteta vodotokova za potrebe metalurgije i ostale industrije, kao i novih flotacijskih proširenja, direktno se ulazi u Krivelj i okolinu Bora – istiće profesorka Ratković i pita se: – Gde će Krivelj da se preseli kad su svi interesantni prostori zauzeti zbog istražnih prava i to na OSAM godina. Zabvrinjava, naglašava, i to što država dopušta nepoštovanje naših zakona i nedozvoljeno ponašanje stranih investitora.

Ovde se ne spominju istražni radovi i odluke za otvaranje rudnika zlata na Crnom vrhu, u ataru Žagubice, Bora i Majdanpeka i to po ekološki opasnoj metodi luženja. Naglašava se sadašnje prekomerno prisustvo sumpor – dioksida i teških metala, kao i prašine u vazduhu, devastirano zemljište i ugrožena izvorišta i vodotokovi.

Nije, u ovom obraćanju javnosti, dotaknuto ni nastojanje vlasti u Boru da se za potrebe nove toplane i Vatroparka na Crnom vrhu masovnu iseku stotine i hiljade hektara šume.

Uvažena profesorka smatra da, zbog svega navedenog, predstoji teška, grčevita borba stanovnika istočne Srbije za sopstveni život i život potomaka.

Po mnogo čemu sudeći, ekološki bunt polako će se premestiti u istočni deo zemlje, u Timočku Krajinu, što nije ni iznenađenje, ni prevashodni politički interes.

Istražno bušenje – Foto: Print Screen/Youtube

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име