PočetnaVestiDruštvoČELNI ČOVEK ZIĐIN MAJNING GRUPE RAZGOVARAO SA SRPSKIM NOVINARIMA U SEDIŠTU KINESKE...

ČELNI ČOVEK ZIĐIN MAJNING GRUPE RAZGOVARAO SA SRPSKIM NOVINARIMA U SEDIŠTU KINESKE KORPORACIJE

Kina, 29. april – U nameri da srpskoj javnosti predstavi poslovne planove, ciljeve i rezultate, ali i upozna je sa tehnologijom i principima zelenog rudarstva, vodeći proizvođač bakra i zlata – Ziđin Majning Grupa organizovala je (od 20. do 26. aprila) za grupu novinara iz Srbije sedmodnevnu posetu tamošnjem rudniku i topionici. Mediji su bili u prilici da razgledaju površinski kop njihovog prvog rudnika bakra i zlata „Ziđinšan“ u Šanghangu, koji je kolevka rudarstva u Kini, a potom i topionicu bakra „Ziđin koper“.

Foto: G. Tončev Vasilić/Srbija Ziđin Koper

Besprekorna organizacija i izvanredna gostoprimljivost pratile su grupu lokalnih i nacionalnih novinarskih ekipa sve vreme, a visoku poslovnost kineska korporacija pokazala je i time što je upriličila susret i razgovor sa čelnim čovekom Ziđin Majning Grupe.

Elektroliza -Foto: G. Tončev Vasilić/Srbija Ziđin Koper

Predsedavajući borda direktora kineske korporacije Čen Đinge odgovarao je nepuna dva sata na novinarska pitanja koja su se, očekivano, odnosila najviše na poslovne planove Ziđina u Srbiji, odnosno u Boru i Majdanpeku.

Rudnik bakra i zlata Ziđinšan – Foto: G. Tončev Vasilić/Srbija Ziđin Koper

Podsetimo, za razvoj majdanpečkog i borskih rudnika Ziđin Majning Grupa je u septembru prošle godine najavila ulaganja od oko 3,8 milijardi dolara. Analize su, međutim, pokazale da to nije dovoljno, jer nove tehnologije zahtevaju veće investicije. Čelni čovek kineske korporacije potvrdio je da se pripremaju ulaganja koja će premašiti četiri milijarde dolara, da postoje ambiciozni planovi za rudnike u Boru i Majdanpeku i da Ziđin u narednih pet godina planira da u Srbiji udvostruči proizvodnju.

Foto: G. Tončev Vasilić/Srbija Ziđin Koper

Buduće investicije biće usmerene na razvoj podzemnih ležišta, pošto se dve trećine resursa u našim projektima u Srbiji nalazi na dubini između hiljadu i dve hiljade metara. Procenjene rezerve bakra iznose oko 20 miliona tona, a zlata od 700 do 800 tona. Otkopavanje tih resursa zahteva korišćenje naprednih rudarskih tehnika, pa će to biti fokus budućih investicija. Kada je reč o površinskoj eksploataciji, ulaganja će biti usmerena na poboljšanje infrastrukture. Kompanija planira da poveća godišnji kapacitet projekata u Boru i Majdanpeku na 450.000 tona bakra i 10 tona zlata, što će Srbiju učini najvećim proizvođačem u Evropi. Spremni smo da investiramo i uvereni smo da će za pet godina borski rudnici biti prvi u Evropi i vodeći u svetu. Postizanje ovog cilja imaće veliki uticaj na ekonomiju i društvo u Borskom okrugu – izjavio je predsedavajući borda direktora Ziđin Majning Grupe Čen Đinge.

Foto: G. Tončev Vasilić/Srbija Ziđin Koper

Nedostatak elektroenergetske infrastrukture, preseljenje stanovništva i spora državna administracija jesu, kako je rekao, glavni izazovi na putu daljeg razvoja i rasta prozvodnje u rudnicima u Boru i Majdanpeku.

Potrebno je jačati infrastrukturu, pre svega energetsku. Jer, nedostatak struje je jedan od glavnih faktora koji ograničava dalji razvoj rudnika naših u Srbiji. Zatim, ubrzati izdavanje dozvola za nabavku savremenih zelenih tehnologija. Radimo na smanjenju ugljn-dioksida u svim rudnicima i zato nam treba podrška vlade da ubrza dozvole za savremene rudarske ekološke tehnologije koje Srbija do sada nije imala u toj oblasti. I ono što je najvažnije – jačati saradnju sa lokalnom zajednicom. Naša odlučnost da nastavimo ulaganja u Srbiji je čvrsta, a naš cilj je da udvostručimo kapacitet u roku od pet godina. Ipak, imajući u vidu aktuelne izazove, to bi moglo potrajati do 2030. godine, uz zajednički strud svih strana – rekao je novinarima Čen Đinge.

Foto: G. Tončev Vasilić/Srbija Ziđin Koper

Prošle godine, Ziđin je proizveo 1,01 milion tona bakra i 68 tona zlata, a samo u Srbiji dato je 240.000 hiljada tona bakra i 7,5 tona zlata.

Botanička bašta usred rudnika – Foto: G. Tončev Vasilić/Srbija Ziđin Koper

Trenutno smo u fazi definisanja petogodišnjih planova. Cilj nam je da u svim rudnicima smanjimo emisiju ugljenika, odnosno da stvaramo zelene rudnike. U našim rudnicima u Kini počeli smo testiranje električnih kamiona i planiramo da iste primenimo i u Srbiji. Električni kamioni ne samo da su ekološki prihvatljiviji, već su i ekonomičniji – kazao je Čen.

Čen Đinge – Foto: G. Tončev Vasilić/Srbija Ziđin Koper

Od privatizacije RTB-a prošlo je pet i po godina. Kineski Ziđin koji posluje u 15 zemalja beleži rekordnu proizvodnju, a gotovo četvrtinu te proizvodnje „nose“ srpski rudnici.

Prošle godina je rekordna. Imali smo pet odsto veći profit u odnosu na 2022. i postigli smo odlične rezultate u pogledu kontrole troškova, poboljšanja efikasnosti i poslovanja. Naše dve podružnice – Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning i njihov udeo u korporaciji, kada je reč o proizvodnji i profitu, iznosi 24 odsto – saopštio je novinarima dan ranije predsednik Ziđin Majning Grupe Zou Lajčang. On je podvukao da svi rudnici koji posluju u sklopu korporacije Ziđin rade u skladu s najvišim ekološki standardima.

Gorica Tončev Vasilić

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE