PočetnaVestiTurizamCENE PUTARINA DO MORA

CENE PUTARINA DO MORA

Za građane Srbije koji planiraju letovanje automobilom, troškovi su značajno porasli zbog sve viših cena goriva i putarina. Pored goriva, koje je u poslednjih nekoliko nedelja poskupelo, značajan izdatak predstavlja i putarina. Ako se putuje iz Beograda ka Halkidikiju, cena putarina u oba smera iznosi oko 50 evra. Ukoliko se putuje do Nea Vrasne, Asprovalte ili Tasosa, trošak putarina se penje na 60 evra. Za dalja odredišta, poput Parge i Lefkade, putarine u oba smera iznose od 70 do 80 evra.

Olakšice za korišćenje TAG uređaja

Iako je bilo najavljeno da će upotreba TAG uređaja biti omogućena u Grčkoj i Hrvatskoj, trenutno je ovaj sistem uspostavljen samo u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori. Vozači sa srpskim TAG uređajima mogu ih prilagoditi pre puta u poslovnicama „Puteva Srbije”, JP „Pošta Srbije” i na prodajnim mestima Auto-moto saveza Srbije. Ovo im omogućava da izbegnu gužve na naplatnim rampama.

Putarine kroz Srbiju

Za one koji putuju kroz Srbiju ka Grčkoj preko Severne Makedonije, putarina iz Beograda do Preševa iznosi 1.720 dinara. Putnici iz Novog Sada plaćaju 2.010 dinara, dok oni iz Subotice moraju izdvojiti 2.450 dinara u jednom pravcu. Vozači iz Niša plaćaju između 700 i 790 dinara, zavisno od gradske naplatne rampe na kojoj se uključuju.

Put kroz Severnu Makedoniju

Na putu ka Evzoniju, vozači prolaze kroz pet naplatnih stanica u Severnoj Makedoniji. Ukupna cena putarina kroz ovu zemlju iznosi 380 denara, odnosno sedam evra.

Putarine kroz Grčku

Prva naplatna rampa u Grčkoj nalazi se odmah nakon prelaska granice Evzoni, a putarina iznosi 2,40 evra. Putnici ka Halkidikiju plaćaju dodatnih 0,55 evra na obilaznici kod Soluna, što ukupno iznosi 2,95 evra. Oni koji putuju na Lefkadu plaćaju ukupno 16,90 evra za putarine, dok oni koji letuju na potezu Sivota – Parga – Vrahos – Preveza izdvajaju 13,25 evra. Za letovanje u Solunskoj regiji, uključujući Stavros, Asprovaltu i Vrasnu, ukupna cena putarina iznosi 7,45 evra.

U Crnoj Gori se plaća i u tunelu

Oko pola miliona građana Srbije letuje u Crnoj Gori. Putarina do Preljine košta 510 dinara, a do Pakovraće 560 dinara. U Crnoj Gori se plaća putarina za deonicu od Smokovca do Mateševa koja iznosi 3,5 evra, kao i naknada za prolazak kroz tunel Sozina u iznosu od 2,5 evra.

Sezonsko poskupljenje putarina u Hrvatskoj

Od 1. jula do 30. septembra, Hrvatska uvodi sezonsko poskupljenje putarina za deset posto. Cena putarine na auto-putu A1 od Zagreba do Karlovca sada iznosi 2,80 evra, dok je cena putarine od Zagreba do Dugopolja povećana na 26,40 evra. Putarina od Zagreba do Rijeke sada košta 10,10 evra, a od Zagreba do Goričana 6,40 evra.

Albanija: tunel Kukeš

Albanija postaje sve popularnija destinacija za srpske turiste. Iako nema putarina na auto-putevima, jedini trošak je naknada od pet evra za prolazak kroz tunel nakon mesta Kukeš.

Planiranje letovanja automobilom zahteva pažljivo računanje svih troškova, uključujući gorivo i putarine, kako bi se izbegla neprijatna iznenađenja na putu.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE