PočetnaVestiEkonomija/BIZCENE ZLATA PORASLE ZA 12 ODSTO OD POČETKA GODINE, MOGUĆ NASTAVAK RASTA...

CENE ZLATA PORASLE ZA 12 ODSTO OD POČETKA GODINE, MOGUĆ NASTAVAK RASTA U 2024.

Kako se navodi, cena zlata je nekoliko puta od početka godine obarala rekorde, pre svega od sredine marta do sredine maja, dok se u drugom kvartalu 2024. unca zlata uglavnom prodavala za više od 2.300 dolara. VGC smatra da je rast cena zlata podstaknut interesovanjem centralnih banaka, azijskim investicionim tokovima i geopolitičkim tenzijama.

Globalna ekonomija, uz nekoliko izuzetaka, pokazuje kolebljive pokazatelje rasta i bori se sa nižom, ali ipak neprijatnom inflacijom, dodaje se u izveštaju.

Čini se da svetska privreda, kao i zlato, očekuju određeni impuls,“ ističe Svetski savet za zlato. Izgledi za rast cena zlata naravno nisu bez rizika, ali globalni investitori i dalje imaju koristi od zlata i koriste ga za svoje robusne strategije alokacije sredstava, navodi se na sajtu VGC – prenosi Tanjug.

Glavni faktori rasta cena zlata

Interesovanje centralnih banaka za kupovinom zlata predstavlja jedan od ključnih faktora rasta cena ovog dragocenog metala. Centralne banke, posebno u Aziji, povećavaju svoje zlatne rezerve kao deo strategije diverzifikacije i zaštite od ekonomskih neizvesnosti.

Pored toga, azijski investicioni tokovi dodatno pojačavaju potražnju za zlatom. Tradicionalno visoko interesovanje za zlato u zemljama poput Kine i Indije, koje važe za najveće kupce zlata u svetu, i dalje ostaje snažno.

Geopolitičke tenzije, koje stvaraju nesigurnost na globalnim tržištima, takođe doprinose rastu cena zlata. U nesigurnim vremenima, investitori se često okreću zlatu kao sigurnom utočištu.

Ekonomija i inflacija

Dok globalna ekonomija pokazuje znakove kolebanja, inflacija ostaje niža, ali i dalje neprijatna. U takvom ekonomskom okruženju, zlato se posmatra kao efikasno sredstvo za očuvanje vrednosti i zaštitu od inflacije.

Svetski savet za zlato ističe da, iako izgledi za rast cena zlata nisu bez rizika, globalni investitori i dalje nalaze vrednost u ovom dragocenom metalu. Strategije alokacije sredstava koje uključuju zlato pokazuju se kao robusne, pružajući sigurnost i stabilnost u nesigurnim vremenima.

Sa očekivanjima da će cene zlata nastaviti sa rastom u 2024. godini, investitori širom sveta pažljivo prate tržišne trendove i prilagođavaju svoje strategije u skladu sa trenutnim ekonomskim uslovima.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE