PočetnaIstočna SrbijaBorČLANOVI SENATA UNIVERZITETA U BEOGRADU U POSETI SRBIJA ZIĐIN KOPER

ČLANOVI SENATA UNIVERZITETA U BEOGRADU U POSETI SRBIJA ZIĐIN KOPER

Bor, 23. maj – Članovi Senata Univerziteta u Beogradu, čijoj porodici pripada i Tehnički fakultet u Boru, posetili su (22. maja) najveći rudnik u sastavu Srbija Ziđin Koper i kompanijske metalurške pogone. Rektor beogradskog univerziteta prof. dr Vladan Đokić, prorektori, dekani 30-ak fakulteta i direktori 10-ak instituta u Srbiji sastali su se u Boru i prvi put održali sednicu najvišeg stručnog tela BU van Beograda, u amfiteatru Tehničkog fakulteta. Nakon sednice Senata, profesori su razgledali površinski kop i novu flotaciju “Veliki Krivelj”, a zatim su puni pozitivnih utisaka posetili topionicu i elektrolizu.

Foto: Srbija Ziđin Koper

Drago mi je što sam došao u Bor, prvi put sam ovde. Ovo deluje fascinantno i u pogledu veličine i u pogledu načina na koji se radi. Generalno govoreći, univerzitet ima problem što je malo i slabo povezan sa praksom. Fakultet u Boru ima tu mogućnost i privilegiju da ostvari kontakt sa privredom, sa velikim kompanijama, poput Srbija Ziđin Koper – kazao je rektor Univerziteta u Beogadu, prof. dr Vladan Đokić.

Foto: Srbija Ziđin Koper

Dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta, prof. dr Biljana Abolmasov je prilikom ove posete pohvalila saradnju sa Srbija Ziđin Koper i istakla da studenti tog fakulteta često obavljaju stručnu praksu u kompanijskim rudnicima. Ona je, takođe, izrazila zadovoljstvo što mladi rudarski i inženjeri geologije grade uspešne karijere u Ziđinu i stiču dragoceno znanje.

Foto: Srbija Ziđin Koper

I ja sam, na žalost, prvi put ovde, pre svega zato što sam geotehničar. Dobro je što su ljudi sa unverziteta došli da vide šta je sve Bor i šta se sve u Boru dešava. Žao mi je što češće ne dolazimo, ali se nadam da će Rudarsko-geološki fakultet nastaviti da školuje ljude koji će jednog dana raditi u Boru. Naši svršeni studenti, zahvaljujući programima stručne prakse i stipendiranja, mogu u roku tri meseca da nađu posao i to je ono što promovišemo prilikom upisa – rekla je dekanka RGF-a.

D. Lilić

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde