PočetnaIstočna SrbijaBorDECA IZ FUDBALSKOG KLUBA „MALI BOR” UČESTVOVALA U OBELEŽAVANJU FESTIVALA ZMAJEVIH ČAMACA...

DECA IZ FUDBALSKOG KLUBA „MALI BOR” UČESTVOVALA U OBELEŽAVANJU FESTIVALA ZMAJEVIH ČAMACA U KOMPANIJI SRBIJA ZIĐIN MAJNING

Bor, 11. jun – Srbija Ziđin Majning obeležila je tradicionalni kineski praznik Festival zmajevih čamaca koji je okupio zaposlene u ovoj kompaniji, izvođačkim firmama, ali i oko 60 mladih fudbalera Fudbalskog kluba „Mali Bor”, kao i njihove trenere.

Mladi sportisti imali su priliku da obiđu rudnik Čukaru Peki, oprobaju se u pravljenju tradicionalnog kineskog specijaliteta – „zongzi” pirinčanih knedli, ali i da odigraju revijalne utakmice na stadionu u okviru kompanije Srbija Ziđin Majning.

Foto: Srbija Ziđin Majning

Srdačnu dobrodošlicu povodom obeležavanja ovog velikog kineskog praznika, dečacima i devojčicama iz FK „Mali Bor” i njihovim trenerima, poželeo je zamenik generalnog direktora kompanije Yan Minghui, istakavši da su ovakve aktivnosti deo nastojanja kompanije Srbija Ziđin Majning da promoviše kinesko-srpsku integraciju i prijateljstvo.

Foto: Srbija Ziđin Majning

Kompanija oduvek sa otvorenim stavom podstiče kinesko-srpsku integraciju i razvija kinesko-srpsko prijateljstvo. Nadamo se da ćemo učestvovanjem na različitim kulturnim aktivnostima bolje upoznati i razumeti običaje obe strane. Svake godine u ovo doba širom Kine održavaju se trke zmajevih čamaca i prave se pirinčane knedle u znak sećanja na rodoljuba i pesnika koji je pre 2.300 godina  dao svoj život za otadžbinu koja je tada bila meta okupatorskih napada. Na ovaj praznik se okupljamo sa članovima svoje porodice, te jedni drugima želimo sreću, blagostanje i zdravlje. Želim svima srećan Praznik zmajevih čamaca, kao i zdravlje vama i vašoj porodici, i ugodan boravak u našem rudniku”, istakao je Yan Minghui.

Yan Minghui – Foto: Srbija Ziđin Majning

Pirinčane knedle  ili „zongzi” su tradicionalno jelo koje se priprema na dan Festivala zmajevih čamaca, objašnjava Guo Ruxi, pomoćnica menadžera Kancelarije generalnog direktora u kompaniji Srbija Ziđin Majning.

Ovaj specijalitet podseća na sarmu, a priprema se umotavanjem smese lepljivog slatkog pirinča i dodataka poput kandiranog voća, kestena, kikirikija u lišće bambusa. Ponekad u slatki pirinač dodajemo i sastojke poput mesa i usoljenih žumanaca kako bismo napravili slane pirinčane knedle. Naši mladi prijatelji iz FK „Mali Bor” današnjim učestvovanjem u pravljenju pirinčanih knedli zajedno sa nama proslaviće ovaj tradicionalni praznik na koji smo mi izuzetno ponosni. Preko ove kulturne razmene moći će da se bliže upoznaju sa običajima Festivala zmajevih čamaca”, rekla je Guo Ruxi.

Guo Ruxi – Foto: Srbija Ziđin Majning

Pravljenje pirinčanih knedli, kao i sam obilazak rudnika Čukaru Peki, bilo je jedno novo i zanimljivo iskustvo za mlade fudbalere i fudbalerke.

Dosta toga smo danas obišli i videli kako funkcioniše rudnik. Naučila sam i kako se pravi zongzi i baš smo bili dobro ugošćeni”, kaže mlada fudbalerka kluba „Mali Bor” Anastasija Jovanović.

U okviru kompleksa rudnika Čukaru Peki, organizovane su i revijalne fudbalske utakmice na sportskom terenu koji je nedavno oslikan muralom.

Anastasija Jovanović – Foto: Srbija Ziđin Majning

Veoma mi je drago što su nas naši kineski prijatelji ugostili. Imali smo priliku da obiđemo pogone i vidimo kako se vrše rudarski procesi. Vrlo su nas lepo ugostili, a imali smo priliku da se upoznamo i sa načinom pripreme tradicionalnog kineskog jela. Bilo je veoma zanimljivo i izazovno učestvovati u procesu pripremanja kineske hrane. Sa našim kineskim prijateljima iz kompanije Srbija Ziđin Majning odigrali smo i utakmicu i zaista želim da im se zahvalim što su nam omogućili da na ovako lep način provdedemo dan i da učestvujemo u obeležavanju velikog kineskog praznika”, rekao je Vuk Eskić, fudbaler kluba „Mali Bor”.

Pored članova FK Mali Bor, na teren su izašli i kineski radnici kompanije.

Wei Xin – Foto: Srbija Ziđin Majning

Deca iz FK Mali Bor su odlični fudbaleri i zaista je bilo uživanje igrati sa njima. Nadam se da je i njima bilo lepo i da je ovo početak jedne još bolje, kvalitetnije i čvršće saradnje. Čuli smo od njihovih trenera da bi rado uključili i kineske mališane da sa srpskom dečicom treniraju i zaista nam je drago zbog toga. Nadam se da će se dobri i prijateljski odnosi koje mi ovde gradimo preneti i na druge i da ćemo uvek biti prepoznatljivi kao dobar primer kinesko-srpske saradnje”, podvukao je Wei Xin, zamenik menadžera Kancelarije generalnog direktora u kompaniji Srbija Ziđin Majning.

Trener Fudbalskog kluba „Mali Bor” Vladan Tričković ocenio je ovu posetu rudniku Čukaru Peki kao lepo iskustvo kako za decu, tako i za trenere.

Vladan Tričković – Foto: Srbija Ziđin Majning

Pre svega upoznali smo se sa kineskom kulturom, učestvovali smo u obeležavanju praznika, oprobali se u pravljenju kineske hrane. Odigrali smo i revijalne utakmice čime smo zaokružili jedno lepo druženje, a nadam se da će se saradnja nastaviti i ubuduće jer je lepo da se na ovaj način naše dve kulture zbližavaju i bolje upoznaju”, kazao je Tričković.

Foto: Srbija Ziđin Majning

Festival zmajevih čamaca 2009. godine uvršten je na UNESCO-vu listu svetske nematerijalne kulturne baštine. Pored Prolećnog festivala, odnosno kineske Nove godine,  Festivala sredine jeseni i Qingming festivala, ovo je jedan od četiri najvažnija tradicionalna festivala koji se proslavljaju u Kini u toku godine.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde