PočetnaVestiEkonomija/BIZĐEDOVIĆ SA PREDSTAVNICIMA KINESKE KOMPANIJE O HIBRIDNOM POSTROJENJU KOD BORA

ĐEDOVIĆ SA PREDSTAVNICIMA KINESKE KOMPANIJE O HIBRIDNOM POSTROJENJU KOD BORA

Beograd, 10. novembar – Ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije, Dubravka Đedović Handanović, sastala se danas sa predstavnicima kineske kompanije „Shanghai Fengling Renewables“ kako bi razgovarala o potencijalnim investicijama u proizvodnju i skladištenje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije u Srbiji. Fokus razgovora bio je na proizvodnji zelenog vodonika, koji se sve više smatra budućnošću globalne energetike.

Ova saradnja ima potencijal da pozicionira Republiku Srbiju kao značajnog proizvođača zelenog vodonika u Evropi i otvori nova vrata za izvoz ovog ključnog energenta.

Zajedno sa našim strateškim partnerima iz ‘Ziđin majning grupe’, razmatramo potencijalnu izgradnju hibridnog postrojenja, solarne i vetroelektrane u okolini Bora. Ovaj ambiciozni projekat bi ne samo proizvodio zeleni vodonik, već bi omogućio i ‘Ziđinu’ smanjenje troškova. Planiramo ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj vetroelektrana, solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologiju proizvodnje energije vodoničnim gorivom – izjavila je ministarka Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, ova investicija bi iskoristila potencijal energije vetra u okolini Bora, poboljšavajući efikasnost proizvodnje električne energije. Planira se proizvodnja energije od 1.500 megavata, sa očekivanjem da projekat dostigne impresivnih 2.000 megavata.

Očekujemo da će kompletnu proizvodnju električne energije preuzeti ‘Ziđin’, dok će viškovi biti transformisani u vodonik. Osim zadovoljenja potrošnje električne energije u rudniku, obnovljiva energija će se koristiti za proizvodnju vodonika, stvarajući skladište zelene energije sa proizvodnim kapacitetom od 30.000 tona godišnje. Takođe, planirana su i ulaganja od 10 miliona evra za izgradnju industrijskog parka za proizvodnju vetro-tornjeva – dodala je ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije.

Ministarka je naglasila da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije te da su neophodne kompanije koje primenjuju najsavremenije tehnologije u ovoj oblasti. „Želimo dostići 45 odsto udela obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije do 2030. godine, koristeći svoje prirodne potencijale. Potrebne su nam kompanije koje razvijaju i primenjuju najsavremenije tehnologije kako bismo išli u korak sa svetom u transformaciji i dekarbonizaciji energetskog sektora“, naglasila je ministarka.

Đedović Handanović je takođe ukazala na planove država članica Evropske unije za ogromna ulaganja u proizvodnju, skladištenje i transport vodonika, energenta budućnosti koji treba zameniti fosilna goriva. Ona ističe da će se tražnja za vodonikom značajno povećavati u razvijenim evropskim zemljama, naglašavajući potencijal Republike Srbije da postane značajan izvoznik vodonika u ove države putem realizacije ovog projekta.

Predstavnici kompanije „Shanghai Fengling Renewables“ su predstavili svoje inovativne projekte iz Kine i širom sveta, uz predloge za saradnju sa institucijama i preduzećima u Srbiji u oblastima proizvodnje električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora, skladištenja energije i primene vodonika, čija će globalna tražnja intenzivno rasti u narednim godinama i decenijama. Kompanija je već registrovala firmu u Srbiji i počinje sa zapošljavanjem kako bi aktivno radila na razvoju i realizaciji ovog značajnog projekta.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde