PočetnaVestiEkonomija/BIZĐedović: SRBIJA JE ZIĐINU VRLO VAŽAN STRATEŠKI PARTNER

Đedović: SRBIJA JE ZIĐINU VRLO VAŽAN STRATEŠKI PARTNER

Kina, Šanghang – 12. septembar – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je (10. septembra) topionicu i rudnik “Ziđinšan” u Šanghangu, u vlasništvu Ziđin Majning Grupe.

Istakla je da je Srbija važan strateški partner Ziđina, o čemu govore i memorandumi vredni četiri milijarde dolara, potpisani dan ranije na Srpskom investicionom forumu u Sjamenu.

Površinski kop koji smo imali priliku da vidimo proglašen je u Kini za prvi zeleni rudnik. Primećuje se mnogo travnatih površina i rekultivisanih terena, a domaćini su nam rekli da to planiraju da urade i u Srbiji. Videli smo solarne elektrane i zadovoljni smo time što svoju tehnologiju prenose kod nas i što izgradnjom solarne elektrane u Boru žele da zaokruže proces održivosti rudnika. U suštini, čitav tehnološki proces je ovde izuzetno dobro razvijen – kazala je ministarka, koja je sa zvaničnicima Ziđin Majning Grupe potom posadila drvo prijateljstva.

“Ziđinšan” je tek jedan od 23 rudnika u vlasništvu Ziđin Majning Grupe, koja je šesta u svetu po proizvodnji bakra, a u Kini je on prepoznat kao zeleni rudnik u kojem postoji sveobuhvatno iskorišćenje mineralnih sirovina. Cilj “Ziđinšana” je cirkularna ekonomija, bez otpada i neutralisanje emisije ugljen-dioksida do 2050. godine. Investicije Ziđin Majning Grupe u infrastrukturu za zaštitu životne sredine čine 20 odsto ukupnih ulaganja u ovaj rudnik. Istovremeno, osnovan je i R&D centar za unapređenje tehnologija, koji ima 117 patenata.

Foto: Emilija Jovanović/Ministarstvo rudarstva i energetike

Veličina rudnika je veoma impresivna i mogu da kažem da mnogo liči na ono što mi imamo u Boru, tako da vidi se da su imali dobar model. Rudnik postoji 30 godina, zapošljava četiri hiljade radnika i proizvodi oko 86.000 tona bakra. Mi ćemo od naredne godine u Boru proizvoditi 180.000 tona bakra ili dvaput više, što govori o potencijalu koji Srbija i naši rudnici imaju – istakla je Đedović Handanović.

Ministarka je nakon razgledanja rudnika posetila i topionicu u Šanghangu, u kojoj se godišnje proizvede 400.000 tona katodnog bakra.

Videla sam da imaju postrojenje za prečišćavanje vode. Ono je završeno i u Boru, kao i nova topionica, ali i postrojenje za odsumporavanje. Gledano iz tehnološkog ugla, mi smo sa tim postrojenjima i gasnom stanicom zatvorili ciklus u borskoj topionici, a izgradnjom nove solarne elektrane biće u znatnoj meri optimizovan i smanjen i udeo fosilnih goriva u proizvodnji. To je i cilj, imajući u vidu veliku potrošnju koju rudnik ima. Rekli su nam da su solarnu elektranu ovde sami projektovali i izgradili, kao i da u okviru grupe imaju i produkciju solarnih panela. Dakle, sve na jednom mestu u kompaniji koja je u stanju da i u Srbiji izgradi sve ono što je potrebno za energetsku stabilnost zemlje i da u proizvodnji koristi zelenu enegiju. Srbija je veoma važan partner Ziđin Majning Grupi i apsolutno smo zadovoljni što svoju tehnologiju prenose kod nas. Nadamo se da će se ona i dalje unapređivati – poručila je ministarka rudarstva i energetike.

Foto: Emilija Jovanović/Ministarstvo rudarstva i energetike

Generalni direktor Srbija Ziđin Koper Ću Guodžu je u izjavi medijima kazao da je kompanija u protekle četiri godine poslovala uspešno i da se nakon dolaska Ziđina u Bor mnogo ulagalo u zaštitu životne sredine.

Strateško partnerstvo između Srbije i Kine je veoma plodonosno, pa se nadam da će tako ostati i ubuduće. U protekle četiri godine Ziđinova investicija u Srbiji pokazala se kao uspešna, jer se nakon našeg dolaska mnogo toga u Boru promenilo – čistiji su vazduh i voda, a žitelji su osetili i druge benefite i srećni su zbog boljeg životnog okruženja – kazao je Ću Guodžu i najavio da Srbija Ziđin Koper u naredne četiri godine planira da udvostruči proizvodnju bakra.

G. Tončev Vasilić

 

 

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde