PočetnaIstočna SrbijaBorDRVO PRIJATELJSTVA ZA ČISTIJI VAZDUH U BORU

DRVO PRIJATELJSTVA ZA ČISTIJI VAZDUH U BORU

Bor, 20. novembar – U okviru regionalne inicijative “Drvo prijateljstva”, koja se tradicionalno održava četvrtu godinu za redom, 20. novembra će istovremeno biti posađeno više od 450 sadnica u zemljama u Zapadnog Balkana.

Svojim zalaganjem, Evropski fond za Balkan je, u saradnji sa svojim regionalnim partnerima, učinio da ova inicijativa bude primer regionalne solidarnosti i ulaganja zajedničkih napora u podizanju svesti o kvalitetu vazduha, vode i zemljišta, budući da njihova prekomerna zagađenost predstavlja problem koji dele sve zelje u regionu.

Zemlje zapadnog Balkana imaju najlošiji kvalitet vazduha u Evropi. Građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Severne Makedonije podjednako su izloženi zagađivačima vazduha. Cilj ove zajedničke sadnje je da se pokaže da je preuzimanjem individualne odgovornosti i upozoravanjem javnosti na ozbiljnost zagađenja vazduha i klimatskih promena moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

Imajući u vidu da Bor nosi titulu najzagađenijeg grada u ovom delu Evrope, Asocijacija za razvoj grada se ovoj inicijativi priključila kako bi građanima Bora skrenula pažnju da je problem zagađenja vazduha zajednički, da je pravo na čist vazduh pravo svih građana kao i da je svaki, makar i minimalni napor važan kako bi se stanje u oblasti zaštite vazduha unapredilo”.

U Boru će, u okviru ove inicijative, 20. novembra u 11 časova, u centralnom gradskom parku (Park muzej), u saradnji sa JKP Treći oktobar, biti posađeno 50 sadnica vrbe.

Tema zagađenja vazduha je centralna posebno u zimskim mesecima i zato bismo bili zahvalni ako podelite informacije o akciji „Drvo prijateljstva“, koje predstavlja primer regionalne saradnje i zajedničkih napora da se podigne svest o jednom o gorućem problemu u regionu – a to je zagađenje vazduha kao direktan uzrok mnogih bolesti, zdravstvenih problema i razlog za hiljade prevremenih smrti.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde