PočetnaIstočna SrbijaDUNAVOM OD BEOGRADA DO KLADOVA – NEVEROVATNI PREDELI, ISTORIJSKI I ARHEOLOŠKI LOKALITETI

DUNAVOM OD BEOGRADA DO KLADOVA – NEVEROVATNI PREDELI, ISTORIJSKI I ARHEOLOŠKI LOKALITETI

Dunav, impozantna reka koja teče 2.850 kilometara od Crne šume do Crnog mora, prolazi kroz deset država, a kroz Srbiju se proteže 588 kilometara. Na ovom delu toka Dunav je najširi, najuži, najdublji, i po mnogima najlepši. Tokom leta, svake nedelje turisti imaju priliku da plove od Beograda do Kladova, uživajući u jedinstvenom spoju prirodnih lepota i bogate istorije.

Dunav kod Kladova

Plovidba brzinom od 20 kilometara na sat omogućava turistima da se opuste i uživaju u spektakularnim pejzažima i značajnim istorijskim i arheološkim lokalitetima. Ruta vodi od beogradske tvrđave, preko smederevske, pored Ramske, Golubačke i Fetislam tvrđave. Posebno su impresivne Trajanova tabla na srpskoj obali i Decebalova statua na rumunskoj strani reke.

Golubac, predivno mesto na Dunavu, postao je izuzetno popularan među turistima. Nažalost, trenutno nema dovoljno smeštajnih kapaciteta, osim privatnih kuća. Ovaj problem će uskoro biti rešen jer na jesen počinje izgradnja hotela sa sto soba i kongresnim centrom.

Foto: Miloš A.

Imaćemo i odličan akva-park jer u sastavu zemljišta koje smo dobili postoji jedna marina, donja marina kako u Golupcu, gde ćemo na pet hiljada kvadrata napraviti akva-park – rekao je Mileta Adžić, direktor HP „Plaža“.

Golubačka tvrđava je u poslednjih nekoliko godina postala najfotografisaniji turistički lokalitet na Instagramu. Do sada su turisti dolazili uglavnom na jednodnevne izlete, ali izgradnjom hotela će moći da ostanu nekoliko dana i istraže sve što ovo područje nudi. Širina Dunava kod Golupca je impresivna, prelazi šest kilometara, što ga čini nalik na more.

Negotinska Krajina takođe nudi zanimljive turističke sadržaje. Autohtone sorte vinove loze, kao što su crna tamjanika i bagrina, deo su turističke ponude ovog kraja. „Interesantno je to što su to biljke koje imaju samo ženske cvetove, tako da je to samo još jedan od dokaza da žene ne mogu bez muškaraca i samim tim mora da postoji druga sorta grožđa, u našem slučaju kod crne tamjanike to je pino noar a kod bagrine merlo da služe za oprašivanje“, rekla je Dragana Vićovac iz vinarije Mikić, selo Rečka.

Tokom trodnevnog putovanja Dunavom, turisti imaju priliku da sa kopna obiđu Golubačku tvrđavu i Lepenski vir, čudesno arheološko nalazište koje je 60-tih godina prošlog veka otkrio profesor Srejović, a koje je promenilo arheološke udžbenike širom sveta.

Viminacijum, još jedno značajno arheološko nalazište, pruža priliku turistima da upoznaju Viku, jednog od deset stepskih mamuta pronađenih u svetu. Najlepše fotografije posetioci mogu napraviti sa Kapetan Mišinog brega, mesta sa spektakularnim pogledom na Dunav i okolinu.

Ovo putovanje Dunavom pruža nezaboravno iskustvo, spajajući prirodne lepote i bogatu istoriju, čineći Srbiju neizostavnom destinacijom za sve ljubitelje reke i avanturiste.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE