PočetnaVestiKultura„EKSPRESIVNA POETIKA“ JAROSLAVA KANDIĆA OD DANAS U GALERIJI RTS-A

„EKSPRESIVNA POETIKA“ JAROSLAVA KANDIĆA OD DANAS U GALERIJI RTS-A

ČITAJ MI!

Beograd, 13. septembar – Izložba „Ekspresivna poetika“ Jaroslava Kandića predstavlja osvrt i ponovno vraćanje u fokus ovog, od stručne i šire javnosti, zaboravljenog umetnika.

Otvaranje izložbe je večeras u 19 časova u Galeriji Radio-televizije Srbije u Takovskoj 10.

Postavka obuhvata radove koje je Jaroslav Kandić poklonio Muzeju rudarstva i metalurgije tokom svog boravka u Boru, kao i radove iz privatne zaostavštine. Svojevrsna je posveta i sećanje na ovog uglednog slikara i likovnog pedagoga koji je jedan deo svog života i stvaralaštva zaveštao gradu Boru.

Na otvaranju izložbe u Galeriji RTS govoriće Nikola Kusovac, član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a, Miško Pavlović, likovni kritičar, viši kustos Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru Danijela Matović i Gordana Anđelković, naslednica zaostavštine umetnika.

Jaroslav Kandić je bio umetnik velikog stvaralačkog potencijala o čemu svedoči i broj njegovih sačuvanih dela. Jedan je od onih autora koji je koristio svaku priliku da iskaže stvaralački senzibilitet i društveni angažman, određujući sebe prvenstveno kao umetnika koji korespondira sa vremenom i svojim neposrednim okruženjem.

Rođen je u Lazarevcu 1931. godine. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu 1959. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, dok je postdiplomske studije završio 1961. u klasi profesorke Zore Petrović.

Ubrzo posle završene likovne akademije Kandić dolazi u Bor 1961. godine gde je živeo i radio blizu dvanaest godina. Jaroslav Kandić je, tokom boravka u Boru, bio profesor likovne umetnosti u Gimnaziji „Bora Stanković“.

U to periodu imao je više samostalnih izložbi i to 1961, 1962, 1963, 1966, 1969 i 1972. godine. Poslednja izložba u Boru priređena je 1999. godine u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije i predstavljala je retrospektivu njegovog četrdesetogodišnjeg stvaralaštva.

Posmatrajući Kandićev likovni opus uočićemo da je on sačinjen od dela koja se međusobno stilski razlikuju. Uprkos tome što je većina dela nastala u prepoznatljivom rukopisu raznolikost motiva, tema i načina građenja likovnih kompozicija otkriva nam Kandića kao svestranog stvaraoca koji ne beži od klasičnih likovnih elemenata i postulata.

Zasnivajući na njima svoj likovni izraz, Kandić svoju poetiku gradi na tekovinama ekspresivne figuracije, pokazujući afinitet za ekspresionističku odliku linije i boje.

Njegova dela odlikuje ekspresivnost pikturalnog sklopa sa naglašenom subjektivnom interpretacijom. Osećanje za kolorističke vrednosti svojstveno njegovom slikarskom senzibilitetu upotpunjuje snagu stvaralačkog izraza.

RELATED ARTICLES

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde