EU PODRŠKA RAZVOJU TURIZMA ISTOČNE SRBIJE, TOPOLE I OPLENCA

0
18
Oplenac
ČITAJ MI!

Topola, 31. decembar – Evropska unija, koja od 2019. godine kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ radi na podizanju turističkih kapaciteta Istočne Srbije, odlučila je da od 2022. godine uključi u ovaj projekat i opštinu Topola u centralnoj Srbiji.

U Topoli će biti revitalizovana Kraljevska vinarija na Oplencu, a dodelom bespovratnih sredstava pružaocima turističkih usluga, edukacijama u oblasti turizma i kulturnog nasleđa, projekat će poboljšati turističku ponudu opštine i time podstaći ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.

Kraljev podrum

Bavimo se razvojem vinskog turizma u Istočnoj Srbiji, posebno u Rogljevu, Rajcu i Smedovcu, gde ulažemo u poboljšanje infrastrukture. Sada ćemo raditi i sa Opštinom Topola, takođe na razvoju vinskog turizma. Zato će projekat finansirati obnovu nekih delova Kraljeve vinarije na Oplencu, a zajedno sa Opštinom ćemo raditi i na podizanju atraktivnosti ovog regiona“, rekao je vođa projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam Aleksandar Bec.

Kraljevsku vinariju, jednu od prvih profesionalnih vinarija u Srbiji, osnovao je 1931. godine kralj Aleksandar I Karađorđević, a vremenom su autohtone sorte vina Žilavka, Oplenka i Trijumf postale nadaleko poznate.

Crkva svetog Đorđa

Vinski podrum je urađen u stilu najboljih francuskih podruma. Ovde se nalaze i najstariji muzej vinarstva i vinoteka na Balkanu, a najstarije vino je iz 1921. godine. Oplenac je turistički najposećenije mesto u centralnoj Srbiji, a sa rekonstrukcijom kraljeve vinarije i obnovom vinograda, turistička ponuda će biti mnogo bolja, što će doprineti i povećanju posetilaca,“ izjavio je upravnik Zadužbine kralja Petra I Dragan Reljić.

Bogato istorijsko nasleđe i vinogradi koji je okružuju čine Topolu atraktivnom turističkom destinacijom. Posetioci mogu da uživaju u običajima i tradiciji, kao i bogatoj gastronomiji.

Mauzolej dinastije Karađorđević

Okosnica turizma Topole jeste upravo kulturno-istorijsko nasleđe i zadužbina kralja Petra I. To je ono što Topolu već duži niz godina obeležava na turističkoj mapi Srbije. Ono što Topola može da pruži je jedan širi razvoj turizma, što podrazumeva seoski i vinski turizam koji predstavljaju budućnost razvoja regije, zeleni turizam i povećanje smeštajnih kapaciteta. Time ćemo privućiveći broj turista koji će provesti više dana u Topoli,“ rekla je Dragana Krstić ispred Turističke organizacije Oplenac-Topola.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име