PočetnaIstočna SrbijaFILOZOFSKA ŠKOLA „FELIKS ROMULIJANA“ 30. PUT O IZAZOVIMA SAVREMENOG DRUŠTVA

FILOZOFSKA ŠKOLA „FELIKS ROMULIJANA“ 30. PUT O IZAZOVIMA SAVREMENOG DRUŠTVA

Zaječar, 28. avgust – Jubilarna 30. Međunarodna filozofska škola „Feliks Romulijana“ okupila je brojne savremene evropske i balkanske mislioce. Događaj je tradicionalno vezan za Zaječar, a ove godine prvi deo skupa održava se u Beogradu. Podršku su dali Ministarstvo kulture i Ministarstvo nauke, navodeći da je održavanje takvog skupa od velikog nacionalnog i kulturnog značaja.

Filozofska škola „Feliks Romulijana“, kao i do sada, zapitana je nad izazovima savremenog društva i pokušava da pruži odgovore na neke od njih. Ovogodišnja tema je „Filozofski uticaj u svetu, na Balkanu i u Srbiji“.

Ona (Škola) izlazi u susret savremenim temama, što akademske filozofije, što aktuelnih pitanja odnosa čoveka i sveta danas, a ujedno ove godine ćemo kroz tu temu evocirati uspomenu na neke naše značajne mislioce koji su utemeljili ugled srpske filozofije u svetu i naravno nastojati da otkrijemo značaj njihovog rada i da otkrijemo neke stvari, pa čak i neka imena koja su zaboravljena“, kaže prof. dr Milenko Bodin, direktor Međunarodne filozofske škole „Feliks Romulijana“.

Škola tradicionalno nastoji da bude filozofski relevantna, te su u njoj uzeli učešće istaknuti filozofi sa različitih univerziteta, uporišta savremene evropske misli.

Pričaću o transhumanizmu, najopasnijoj temi na svetu, prema Frensisu Fukujami, i to je sasvim drugačije, nedualističko shvatanje sveta, koje sa sobom povlači brojne implikacije“, najavio je prof. dr Štefan Zorgner, sa Univerziteta u Rimu.

Moje predavanje je o kolektivnoj imaginaciji, što podrazumeva da umesto samo jedne osobe koja zamišlja nešto unapred, postoji velika grupa ljudi koja zajedno razmišlja, jer bi to mogla biti bolja forma imaginacije od one koju jedna osoba može da ostvari“, objašnjava prof. dr Timoti Vilijamson, sa Univerziteta u Oksfordu.

Filozofska škola „Feliks Romulijana“ potvrđuje da se Srbija nalazi na evropskoj mapi filozofske misli. Od 1. do 3. septembra škola se seli u Zaječar, gde se iz godine u godinu, održava već tri decenije.

Izvor: RTS

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde