PočetnaIstočna SrbijaBorFudbalske priče: STOLE IZ BORA I "PARTIZANOVE BEBE"

Fudbalske priče: STOLE IZ BORA I „PARTIZANOVE BEBE“

Najpoznatiji fudbalski navijač na Balkanu, Stole Anđelić iz Bora, nije samo bio strastveni obožavalac sarajevskog „Želje“ i Ivice Osima, reprezentacije bivše „Juge“ i svog Bora, nego je bio i ostao prijatelj sa mnogim fubalskim veličinama i njihovim porodicama. Neizmerno je voleo najpopularniji sport i te ljude, zbog te ljubavi obišao je više od „pola sveta“ i, kaže, nije mu još vreme da se odrekne vernosti fudbalu. U toj dugoj, višedecenijskoj sportskoj magiji, nikad nije zaboravio čuvene „Partizanove bebe“, vrhunske igrače i tim koji je činio i kostur državne reprezentacije. Pred tom legendarnom, neponovljivom ekipom: Šoškić, Jusufi, Vladica Kovačević, Vasović, Branko Rašović, Galić, Ljuba Mihajlović, Pirmajer, Bečejac, Bajić, padali su redom čuveni francuski Nant, nemački Verder, Sparta iz Praga, engleski Mančester Junajted… (Da ne zaboravimo, u toj ekipi slavnih igrao je borski, veliki igrač Vladica Petrović).

U toj grupi slavnih bio je i nezaboravni centarfor „Partizana“ i reprezentacije, „mister gol“, Mustafa Hasanagić, bio je u rangu sa Bobi Čarltonom, Uve Zelerom, Gerdom Milerom, Robertom Boninsenjom. Na 337 utakmica postigao je 355 golova, što je rezultat iznad svih proseka, postao je evropska i svetska zvezda. I u to doba, kad je Mustafa Hasanagić predvodio „Partizanove bebe“, navijačka legenda, „Stole iz Bora“, sprijateljio se sa njim i njegovom porodicom.

Iako slavni golgeter nije više među nama, njegova porodica me nije zaboravila. Pre neki dan našao sam se na stadionu „Partizana“ a u marketingu kluba dočekao me je jedan od Mustafinih sinova, Atila. Zajedno sa poznatim „Partizanovim“ golmanom, Radom Zaladom, proveli smo dugo vremena razgovarajući i sećajući se svih „beba“. Fotografije su ostale za uspomenu. Vidite, koliko fudbal veže ljude, koliko je plemenit. Jer ta čuvena „Partizanova“ ekipa nije samo plenila igrom, nego je reč i o izvanrednim ljudima, ličnostima od autoriteta i dobrote. Eh, kako bih voleo da doživim da i moj Bor ponovo zaigra kao nekad, da budemo grad sporta i posebno fudbala… I j oš nešto: i ovog puta, hvala Mustafi Hasanagiću za sve što je pružio našem, ali i evropskom i svetskom fudbalu. I celoj toj generaciji – setno je zaključio Stole Anđelić, „Stole iz Bora“.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde