GDE SU FRESKE IZ HRAMA U DONJEM MILANOVCU

1
54
"Stari" Donji Milanovac - Foto: FB/Upoznajte Borski Okrug
ČITAJ MI!

Donji Milanovac, 29. decembar – U okviru obeležavanja pola veka od potapanja Starog Milanovca i seobe na današnju lokaciju u Donjem Milanovcu, u toku je značajna izložba crkvenih predmeta. Otvaranju je prisustvovao i Njegova svetost episkop timočki gospodin Ilarion.

Prikazani su stari, vrlo značajni predmeti iz porečke crkve i donjomilanovačkog Hrama Svetog Nikole, izgrađenog posle preseljenja s Ade Porečke 1832. godine.

Ktitor donjomilanovačkog hrama bio je naš veliki zadužbinar i mecena Kapetan Miša Anastasijević, rođeni Porečanin. Inokostas je oslikao čuveni živopisac i slikar Stevan Todorović, a unutrašnjost crkve, kao i spoljašnji fasadni deo, freskopisao je Dimitrije Posniković.

U vreme poslednje seobe, pre pola veka, 1971. godine, ovaj hram doživljava tešku i tragičnu sudbinu. Miniran je i podignut u vazduh, pretpostavljamo za potrebe jednog igranog filma. Pre toga su konzervatori skinuli freske s namerom da ih zaštite i vrate u novoizgrađenu crkvu. Ali, ni posle pedeset godina to nije učinjeno. Nešto malo jeste, ali se o sudbini većine fresaka ništa ne zna. Neverovatno, jer naša crkva sve uredno zapisuje, beleži i o svemu se vodi računa.

Donjomilanovčani imaju pravo da znaju gde se nalaze njihove freske, kao i da se vrate duhovna obeležja velike vrednosti.

Izvor: Politika

Autor: Siniša Stojčić

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име