PočetnaVestiEkonomija/BIZHLEB "SAVA" KOŠTAĆE 54 DINARA I NAKON 1. JUNA

HLEB „SAVA“ KOŠTAĆE 54 DINARA I NAKON 1. JUNA

Vekna hleba „Sava“ koštaće 54 dinara i nakon 1. juna kada ističe važenje aktuelne uredbe kojom je ograničena cena hleba, pišu Novosti.
Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je da pekari razgovaraju sa predstavnicima Vlade i da se očekuje da ova mera bude produžena za još šest meseci.
Poslednja Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tip 500 doneta je 1. decembra 2023. godine i važi do kraja ovog meseca.

Pekari su spremni za produženje ovog akta. Što se tiče ostalih pekarskih proizvoda, sada su njihove cene prilično stabilne i ne očekuje se u narednom periodu poskupljenje„, naveo je Pralica.
Uredbom je propisano da vekna od brašna tip 500 mora da ima najmanje 500 grama i da je njena maksimalna maloprodajna cena 54 dinara. Definisano je i da ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cene, ne sme biti veća od šest odsto. Trgovci, koji prodaju veknu „Sava“, moraju da imaju najmanje 30 odsto tog hleba u svojim prodavnicama.
U Srbiji do 31. maja važi i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, a kojom je ograničena cena brašna. Ova mera se primenjuje od 1. marta, i propisuje da maksimalna cena brašna tipa 500 ne sme da bude viša od 49,99 dinara po kilogramu, dok najviša cena brašna tipa 400 može da bude 54,99 dinara.
Uredba predviđa da maksimalna količina tog brašna koju trgovac na malo može da proda potrošaču u pojedinačnoj kupovini je za oba tipa po pet kilograma.
RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde