PočetnaIstočna SrbijaBorI slika i reč: DAN SEĆANJA NA NATO BOMBE I BOMBARDOVANJE BORA

I slika i reč: DAN SEĆANJA NA NATO BOMBE I BOMBARDOVANJE BORA

Bor, 24. mart – NATO bombardovanje Jugoslavije počelo je 24. marta i završilo se 10. juna 1999. godine. Tokom 78 dana ubijeno je najmanje 2500 a ranjeno i povređeno više od 12 500 ljudi. Napadi na Srbiju započeli su 24. marta 1999. godine, a poslednji napad dogodio se 10. juna, u 13.15 nedaleko od Кosovske Кamenice. Poginulo je, ili nestalo, 1008 pripadnika vojske i policije, od čega je 659 pripadnika vojske, a 349 pripadnika policije.

Bor je tokom NATO agresije bombardovan sedam puta. Bombardovana su dva cilja: stovarište goriva bivšeg “Jugopetrola” i trafostanica u krugu RTB-a, iz koje su se strujom napajali rudarsko-metalurški kompleks, gađani su sedam puta tokom maja meseca.

Prvo bombardovanje Bora, dogodilo se 15. maja. Tokom dana bombe su pale na rezevore “Jugopetrola” na “slatinskom putu”, a uveče i na glavnu trafostanicu RTB-a.
17. maja tokom bombardovanha “Jugopetrola”, jedno lice je izgubilo život.

Analize Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) pokazuju da je prilikom razaranja trafostanice RTB-a iz kondenzatorskih baterija iscurelo kancerogeno ulje – piralen. Sa opasnom materijom susrelo se više 260 radnika borskog basena koji su bili angažovani na rasčišćavanju ruševina i saniranju štete.

Prema dostupnim podacima, dvanaest pripadnika oružanih snaga vojske i policije iz opštine Bor nastradalo je učestvujući u ratu 1999. godine.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde