PočetnaFotoI slika i reč: SOKOBANJA, ZELENA OAZA SRBIJE

I slika i reč: SOKOBANJA, ZELENA OAZA SRBIJE

Sokobanja. 14. avgustI ovog leta Sokobanja je izuzetno posećena, s tim što se sada za prvu srpsku ekološku opštinu, Zelenu oazu Srbije, posebno interesuju i mladi. Imaju i razloga.

Vodopad „Ripaljka“ – Foto: Borske Narodne

Sem bujne prirode, čistog vazduha, šumovitiih krajolika, u blizini je tvrđava Sokograd, najpoznatiji kulturno – istorijski spomenik tog kraja iz srednjeg veka. U turskom kupatilu amam voda je 43 stepena, toliko je primamljivo da je u njemu sniman film „Zona Zamfirova“. Gosti su oduševljeni izletištima: Lepterija, Borići, Popovica, Očno sa Kamenom ljubavi, Kalinovice, vodopadom Ripaljka, jezerom na Ozrenu, obližnjim Bovanskim jezerom.

Srpski Srednjovekovni Grad Soko Grad – Foto: Borske Narodne

Posebna atrakcija je akva park Podina, mogućnosti za ekstremne sportove, te 150 kilometara biciklističkih staza. Za starije zagarantovana je rehabilitacija u zdravstvenim centrima, mlađe više zanima bogato banjsko kulturno leto i događaji na prelepoj letnjoj pozornici Vrelo.

Izletište Ozren – Foto: Borske Narodne

Sokobanja je okružena planinama i zato je i vazdušna banja, prepuna je termalnih i ostalih izvora, rečica i pećina, spomenika prirode. Jedinstvena je to zelena oaza ne samo Srbije. 

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice – Foto: Borske Narodne

Soklobanja Sokograd, odeš star, dođeš mlad, poruka je iz 1802. godine slavnog srpskog pisca, velikog zaljubljenika banje, Branislava Nušića (kao i Ive Andrića, Stevana Srtemca, danas Dušana Kovačevića), poruke koja je neprolazna i uvek aktuelna.

Bogorodica u steni

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde