I VOJVOĐANI TRAŽE ODGOVORNOST ZA PROPAST ZLOTSKE REKE

0
113
Foto: Vojvođanska zelena inicijativa
ČITAJ MI!

Novi Sad, 11. avgust – Vojvođanska Zelena inicijativa izdala je danas saopštenje u kojem najenergičnije zahteva odgvornost zbog „pomora ribe, neprijatnog mirisa, gomile smeća i isušenje Zlotske reke“. Jer, naglašavaju Vojvođani, „pored kataklizmične situacije sa vazduhom, na crnu list za odstrel su došle i reke“ – navodi se u saopštenju i dodaje: – Iako se Borani bore za stopiranje gradnje mini elektrana na tamošnjim rekama, ne vidi se briga kompanije ZiĐin i grada Bora. Dalje se podseća na presušivanje bunara u Brezoniku i nedostatak vode i za svakodnevne životne potrebe.

Protest „STOP ZAGAĐENJU“ 2020.godine u Boru

Iz Zlota su najavili da će nastaviti sa protestima ukoliko se ne izađe u susret njihovim zahtevima. Oni su, pored drugog, zahtevali i ostavku gradskog rukovodstva koje se, koliko nam je poznato, još zvanično nije oglasilo. Gradonačelnik i ekipa nisu bili ni na nedavnom protestu u Zlotu. U međuvremenu reagovao je predsednik Republike i održao sastanak sa rukovodstvom ZiĐina tražeći da smanje emisije štetnih gasova nad gradom. Pala su obećanja s novim planovima za značajne investicije u povećanje proizvodnje i ekologiju.

Može li Bor, nakon decenija pod zatrovanim dimom, još da čeka? Ranije su, i pre dve godine, organizovani ekološki protesti u gradu, danas ih nema najverovatnije zbog neadekvatne podrške gradskih vlasti. Ovakvo stanje nikome ne odgovara, ni proizvođačima bakra i zatrovanih gasova koji odlaze u atmosferu, ni građanima, pa ni vlastima. I ne samo zbog narednih izbora, nego i neminovnog procesa proizvodnje u novoj a već dotrajaloj topionici bakra. A bez proizvonje nema ni napretka, ni bilo kavog boljitka. Štaviše, ni državnih zlatnih rezervi. Zaista, ni malo ugodna pozicija.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име