PočetnaVestiEkologijaI Žagubica na nogama: AKO OTVORITE RUDNIK ZLATA, PROĆIĆETE KAO GRAD BOR!

I Žagubica na nogama: AKO OTVORITE RUDNIK ZLATA, PROĆIĆETE KAO GRAD BOR!

Žagubica, 31. januar – U selu Laznica, u opštini Žagubica, održana je tribina u organizaciji udruženja „Sačuvajmo Homolje“ pod nazivom „Rudnik ili život“. Prema do sada poznatim informacijama, Kanađani bi, nakon višegodišnjih istraživanja, otvorili rudnik zlata na Crnom vrhu, u ataru opštine Žagubica. Rudnik bi se graničio sa područjem Bora. Zlato bi se izdvajalo iz rude metodom cijanizacije, što je prvi put u Srbiji i smatra se opasnim po životnu sredinu.

Merodavni stručnjaci iz Beograda veruju da bi se eksploatacijom rude zlata narednih sedam godina ugrozio gornji sliv reke Pek, a ne bi dobro prošla ni reka Mlava.

Foto: Borske Narodne

Ukoliko dođu Kanađani i otvore rudnik kako se najavljuje, ceo taj kraj doživeo bi sudbinu grada Bora. Građani bi bili izloženi nezdravom vazduhu i najgorim obioljenjima – rekla je na tribini u Laznici Dragana Đorđević, iz beogradskog Instituta za hemiju, tehniologiju i metalurgiju.

Na ovom skupu čulo se i to da je čak 39 odsto teriotroije opštine Žagubica planirano za aksploataciju ruda plemenitih metala.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE