PočetnaVestiEkonomijaINFLACIJA ĆE U OVOJ GODINI BITI OKO 13 ODSTO

INFLACIJA ĆE U OVOJ GODINI BITI OKO 13 ODSTO

ČITAJ MI!

Srbija, 23. septembar – Zbog povećanja akciza i najavljenog poskupljenja struje i gasa međugodišnja inflacija iznosiće oko devet odsto u poslednjem tromesečju ove godine, dok će rast cena na malo u ovoj godini biti 13 procenata, navedeno je u prognozi Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Za poslednje tromesečje 2023. najavljen je rast akciza na gorivo, cigarete i duvanske proizvode, alkoholna pića i kafu od osam odsto. Takođe, u aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), još od početka 2023, dogovoren je još jedan rast cene električne energije za domaćinstva u novembru, pored povećanja u januaru i maju, od osam odsto i oko deset odsto. Računanjem ovih najavljenih promena akciza u model vodećeg indikatora potrošačkih cena u četvrtom kvartalu 2023. prognozira se međugodišnji rast potrošačkih cena od oko devet odsto, čime bi se prosečna inflacija potrošačkih cena u celoj 2023. zadržala na nivou od oko 13 odsto”, navode iz RZS-a.

Vanredni rast akciza na cigarete od osam odsto u oktobru 2023. doprineće prosečnom rastu cena cigareta za oko sedam dinara, što bi bio rast u odnosu na treći kvartal za 1,8 procenata, odnosno za 7,8 odsto u odnosu na treći kvartal 2022. Rast akciza na alkoholna pića uvećaće njihov tekući doprinos rastu cena u odnosu na treći kvartal 2022. najviše za oko 0,1 procentni poen. Zaključuje se da će najveći uticaj na međugodišnji rast cena u poslednjem tromesečju 2023. i dalje imati poskupljenje hrane i struje, ali po svom uticaju, u odnosu na prethodne kvartale, neće mnogo prednjačiti u odnosu na cenu duvana i alkoholnih pića i goriva.

Što se tiče cene nafte analizom RZS-a potvrđeno je da cene sirove nafte tipa brent na svetskom tržištu prednjače u proseku za oko mesec dana cenama goriva u Srbiji. Nakon analize akciznog kalendara i komparacije sa cenom goriva uočljivo je da cene goriva najviše zavise od cene sirove nafte, te stoga ne dolazi obavezno do njihovog rasta usled rasta akciza. To znači da eventualni rast ili pad cene sirove nafte tipa brent u tekućem mesecu dovodi u proseku do rasta ili pada cene goriva u narednom mesecu.

Stoga, ukoliko do kraja septembra 2023 (ili čak i oktobra) cena sirove nafte tipa brent na svetskom tržištu bude u padu, mogli bi izostati inflatorni efekti najavljenog rasta akciza na maloprodajnu cenu dizela i benzina u oktobru, odnosno novembru.

Sa druge strane, analizom se potvrđuje da rast cena goriva u istom kvartalu vodi rastu proizvođačkih cena proizvoda poljoprivrede i ribarstva, dok proizvođačke cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva prednjače cenama hrane takođe jedan kvartal. Svaki disparitet ove višegodišnje zakonitosti najslikovitije prikazuje uticaj trgovačkih marži u trendovima potrošačkih cena. To znači da bi se i eventualni inflatorni efekti rasta cene goriva u mesecima četvrtog kvartala 2023. na rast cena hrane i pića odrazili tek početkom 2024.

Izvor: Politika

RELATED ARTICLES

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde