PočetnaVestiSrbijaIPARD MERA 7 - BESPOVRATNA SREDSTVA ZA RURALNI TURIZAM

IPARD MERA 7 – BESPOVRATNA SREDSTVA ZA RURALNI TURIZAM

Usled velikog interesovanja za investicije u banjski, planinski i seoski turizam u Srbiji sredstva namenjena za ovaj vid investicija u okviru IPARD 3 programa su značajno uvećana u odnosu na prethodne konkurse tako da budžet za 2024. godinu iznosi 5.129.608.000,39 dinara.
Mogućnost da konkurišu imaće fizička i pravna lica. Bespovratna sredstva za razvoj ruralnog turizma u okviru IPARD programa su do 75% od vrednosti investicije. Maksimalni iznos IPARD podsticaja je 300.000 evra po projektu. Jedan korisnik može da dobije maksimalno 600.000 evra ukupno u toku trajanja IPARD 3 programa. Korisnici IPARD podsticaja imaju pravo na avansnu isplatu u visini do 50% od odobrenih bespovratnih sredstava. Zahtev za avansnu isplatu podnosi se nakon dobijanja rešenja o odobravanju projekta uz garanciju banke.
Naredni poziv očekuje se krajem leta ove godine. Obzirom da se uz zahtev za odobravanje IPARD podsticaja predaje i dokumentacija vezana za izgradnju objekata (projektna dokumentacija, građevinska dozvola…) i da prilikom rangiranja prednost imaju zahtevi koji su ranije predati, preporuka je da se već sada krene sa pripremom projekata za Meru 7 kako bi se obezbedila sva neophodna dokumentacija i prijava bude predata na vreme. Ukoliko je predata dokumentacija kompletna i u skladu sa IPARD zahtevima omogućiće se brži proces administrativne obrade i dobijanje rešenja o odobrenju IPARD subvencija za ruralni turizam.
Kada ima više prijava nego raspoloživih sredstava tada se vrši bodovanje i rangiranje korisnika u skladu sa definisanim kriterijumima. U cilju ostvarivanja što većeg broja bodova, od velikog su značaja preporuke iskusnih IPARD konsultanata.
Konsultantska kuća SIM CERT, zahvaljujući dobroj poslovnoj organizaciji i razvijenoj mreži konsultanata za ruralni turizam, pruža podršku klijentima koji su zainteresovani da konkurišu na ovom programu na celoj teritoriji Republike Srbije.
Više o IPARD programu, Meri 7 i drugim aktuelnim Merama možete pronaći na www.ipard.co.rs.
Izvor: eKapija
RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde