PočetnaIstočna SrbijaBorIrena Živković: GOSPODINE CMOLIĆU, VLASI SU OVDE STAROSEDEOCI, IZGRADILI SU POLA BIVŠE...

Irena Živković: GOSPODINE CMOLIĆU, VLASI SU OVDE STAROSEDEOCI, IZGRADILI SU POLA BIVŠE SFRJ, GINULI SU ZA SLOBODU SRBIJE!

Bor, 8. april – Nakon nedavnih izjava Načelnika Uprave kriminalističke policije Nenada Cmolića koje su izazvale burne reakcije, narodna poslanica i predsednica odbora Stranke slobode i pravde u Boru, Irena Živković, istakla je oštru osudu, nazivajući ih širenjem nacionalne mržnje i uvredom prema stanovnicima borskog okruga, naročito prema Vlasima.

U svom saopštenju, Živković je naglasila da su takve tvrdnje neutemeljene i uvredljive za sve građane ovog regiona, posebno za Vlahe, koji su deo starosedelačke populacije.

Monstrumi, gospodine, nemaju pripadnost. Ni nacionalnu, ni versku, ni političku, ni jezičnu. Oni su prosto monstrumi – istakla je Živkovićeva.

Naglašavajući značaj i bogatu istoriju grada Bora i okoline, Irena Živković je istakla ključnu ulogu Vlaha u istoriji Srbije, boreći se zajedno sa Srbima u svim bitkama za slobodu.

Treba da znate, gospodine, da je grad Bor, na koji bacate ljagu i čije stanovnike označavate u najmanju ruku divljacima, od samog nastanka urban grad koji je pedesetih imao Muzičku školu, šezdesetih baletsku, Tehnički fakultet, a sportske i kulturne komplekse o kakvima mnogi gradovi Srbije i dan danas sanjaju. Ovo područje, koje vređate, je izgradilo, gospodine, pola bivše SFRJ svojim radom i svojom nesebičnošću, a kada govorimo o Vlasima, koje ponižavate svojom izjavom, mogli biste malo i da naučite koliko su se Vlasi od Prvog srpskog ustanka borili rame uz rame sa Srbima. Paulj Mateji (Pavle Matejić) je bio vođa ustanka, a njegove jedinice su učestvovale na Čegru. Jedinice Hajduk Veljka su bile prepune Vlaha. Zajedno sa Srbima učestvovali su u svim ratovima za oslobođenje, a i sami su desektovani nakon Prvog svetskog rata, što pokazuju spomenci poginulima u svakom vlaškom selu. O Drugom svetskom ratu i ratovima devedesetih da i ne spominjem. Mogli biste da naučite, gospodine, i da je pesmu ‘Tamo daleko’, koja je utkana u nit srpskog naroda, komponovao Đorđe Marinković iz Korbova kod Kladova, takođe Vlah – kazala je Narodna poslanica, Irena Živković.

Pozivajući načelnika UKP-a da se javno izvini svim stanovnicima borskog okruga, posebno Vlasima, Živković je istakla da je to obaveza njegove pozicije.

Zahtevam, gospodine Cmoliću, da uputite javno izvinjenje svim stanovnicima borskog okruga, a naročito Vlasima. Vaša pozicija vas na to obavezuje. A onda se i osvrnite na gomile zločina koji Vam se pred očima dešavaju, a ne reagujete jer počinioci imaju političku zaštitu Srpske napredne stranke – zaključila je Irena Živković.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde