Irena Živković: GRADONAČELNIČE, PRESTANITE DA SE HVALITE RADNIM MESTIMA U ZIĐUNU, ŠTA JE SA ZDRAVSTVOM, PROSVETOM, SOCIJALNOM POLITIKOM?

0
79
Foto: SSP Bor
ČITAJ MI!

Objavljujemo u celini obraćanje predsednice SSP Bor, Irene Živković gradonačelniku Bora i lokalnim vlasima

Ogromne su socijalne razlike u gradu. Slušajući gradonačelnika, stiče se utisak da ni jedna profesija koja ne garantuje zaoposlenje u Zijinu ne treba da nas zanima. Ali naša deca studiraju i medicinu i umetnost i defektologiju…Borani mogu pristojno da žive jedino ako rade u Zijinu? Radnici Zijina moraju da imaju velike plate, ali ostali ne smeju toliko da se razlikuju od njih. Radnici gradske uprave rade za minimalce, u javnim preduzećima su plate izuzetno niske, naši vaspitači i nastavnici rade za oko 60 hiljada, degradirane su profesije logopeda, defektologa, lekari opšte prakse kao osnovnu platu imaju oko 90 000, specijalisti nešto više, ali koliko je to dovoljno i pristojno najbolje pokazuje koliko je specijalista već otišlo iz Bora. Pohvalno je što je grad počeo konačno da ulaže u medicinsku opremu, ali na novom skeneru nema ko da radi. Mi ne smemo da dozvolimo da se ovako nastavi.

Gradonačelniče, naši prosvetni radnici su degradirani preko svake mere. Uveli ste politiku u naše škole, skrajnuli ste sve dobre vaspitače, nastavnike, defektologe. Ne prihvatate nijednu sugestiju, a rezultat je da naša deca iz škola kreću bez kvalitetnog znanja na fakultete. U veće gradove iz kojih najčešće ne žele da se vrate. Zašto bi se i vratili kada u Boru nemaju nikakvu perspektivu?

Nastavnici i profesori su nadležnost ministarstva, ali lokalna samouprava može da ih stimuliše. Kod vaspitača su vam još veće nadležnosti, njima možete i morate da povećate plate.

Pored obrazovanja Vi ste urušili još jednu vrlo bitnu stvar – zdravstvo. Ukoliko nemaju da plate privatnu praksu, Borani izgleda neće imati pravo na lek. Prebrojavamo u strahu specijaliste koji odlaze iz Bora.

Znate, gradonačelniče, ako dete u Boru polomi ruku, moraće da trpi bolove više sati u bolničkom hodniku, jer je ortoped već satima u operacionoj sali, a drugig nema. Ako dete počne da kašlje i dobija gušenje noću, moraće da čeka i 20 dana jer ceo region ima samo jednog dečijeg pulmologa.

Prestanite, gradonačelniče, da se hvalite radnim mestima u Zijinu i obratite malo pažnju i na druge stvari. Znate, postoji nešto što se zove socijalna politika. Stimulišite, povećajte plate, nagradite, ima načina koji su u nadležnosti lokala, smanjite socijalne razlike u gradu. A što se tiče lekara, ponudite im sve. Te stanove koje planirate da gradite, dajte njima. I napravite višegodišnji plan. Platite specijalizacije onih profila koji su nam neophodni uz uslov da četiri godine rade u Boru. Tako će se, čak i ako žele da odu, lekari smenjivati i mi nećemo biti bez njih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име