ISPOVEST KINESKOG RADNIKA KOJI JE PRE DVE NOĆI PRETUČEN U MAJDANPEKU

0
191
Zhao Deming - Foto: Serbia Zijin Copper
ČITAJ MI!

Majdanpek, 26. septembar –  Četrdesettrogodišnji Zhao Deming, radnik podizvođačke firme „Jinšan“ koja za Srbija Ziđin Koper izvodi radove na majdanpečkom „Severnom reviru“, zbrinut je na Odeljenju hirurgije u majdanpečkoj bolnici, nakon što je pre dve noći napadnut na radnom mestu. Prema rečima hirurga dr Velimira Tomića, radnik je u majdanpečku bolnicu primljen sa povredom grudnog koša, desne šake i slabinskog dela tela, gde ima podlive, ali je u stabilnom stanju i vidno je uplašen. Podsetimo, u noći između 24. i 25. septembra, Deming je bio na radnom mestu, u kabini bušalice oko koje su se odjednom pojavila tri maskirana i naoružana muškarca.

Bila je noć, možda je ih je bilo i više, ali ja sam video trojicu. Imali su kapuljače i maske na licu, sa prorezima oko očiju. Bio sam prestravljen jer su bili naoružani, u rukama su držali metalne šipke, upaljen brener i pištolj. Shvatio sam da od mene traže da napustim kabinu bušalice, što sam i uradio. Dok sam izlazio iz kabine, počeli su da me udaraju i ja sam pao sa platforme visoke deset metara i pobegao da spasem živu glavu. Prestravljen sam, imam noćne more od tada – ispričao nam je Deming koga smo zatekli u bolničkoj postelji.

Povrede i podlivi – Foto: Serbia Zijin Copper

Zhao Deming je vidno uplašen i zbunjen zbog onoga što ga je, kako kaže, snašlo u „prijateljskoj zemlji“. Uplašene su i sve njegove kolege, koje ga danonoćno zovu i raspituju se za njegovo zdravlje. – Mi smo obični radnici, koji su u Majdanpek došli da rade jer su Srbija i Kina čelični prijatelji. Međutim, posle ovoga što mi se dogodilo, strahujem za svoju bezbednost i više se ne osećam sigurno. Čujem da su i naše kolege iz Srbije veoma uplašene i da se, posle ovog najnovijeg incidenta, boje da dolaze na posao. Zato se nadam da će Vlada Srbije i njene institucije brzo reagovati i učiniti sve da se ovo više nikada ne ponovi – kazao je Deming.

Rukovodstvo Jinšana u poseti povređenom radniku – Foto: Serbia Zijin Copper

Na pitanje kako se sada oseća, dva dana nakon nemilog događaja, radnik „Jinšana“ odgovara da ima bolove u grudnom košu, desnoj šaci i u predelu slabine, ali da su ti bolovi beznačajni u poređenju sa bolom u duši. – Ne mogu da verujem šta me je snašlo. Napadači su me pretukli, a potom su zapalili i uništili bušalicu kojom sam upravljao. Bio sam žrtva klasičnog terorističkog napada te noći. Rane će zarasti, mašina će se popraviti ili će se kupiti nova, ali ovaj osećaj teskobe i panike ne znam kada će proći. Želim da nastavim da radim, ali me je strah, iskreno da vam kažem. Zato se nadam da će počinioci vrlo brzo biti privedeni i da se ovako nešto više nikada neće ponoviti.

Radnika su danas u bolnici posetili predstavnici Srbija Ziđin Koper i njene podizvođačke firme „Jinšan“, a menadžment dveju kineskih kompanija u Majdanpeku organizovao je i zbor za kineske radnike, kako bi pokušali da ih umire i ohrabre da nastave da rade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име