PočetnaIstočna SrbijaBorKAKO SE NEKADA PROSLAVLJAO 1. MAJ NA BORSKOM JEZERU?

KAKO SE NEKADA PROSLAVLJAO 1. MAJ NA BORSKOM JEZERU?

Bor, 1. maj – Bez obzira što ove godine neće biti organizovane proslave jednog od najvećih međunarodnih praznika, Prvog maja, praznika rada, podsetićemo se (zahvaljujući prilogu na fejsbuk stranici Ziđin Kopera, bivšeg RTB-a Bor) kako se nekada obeležavala ova značajna radnička i narodna svetkovina.

To najbolje svedoče tekstovi i fotografije sa stranica našeg najstarijeg fabričkog lista, borskog „Kolektiva“ (počeo da izlazi 1947. godine i traje do danas).

Godine l984. „Kolektiv“ je obavestio da je 1. maj uvek bio u znaku slavlja, druženja i sećanja na delo trudbenika koji su grad bakra izgradili i očuvali, podigli i uzdigli s ponosom. I ne samo Bor, nego su i širom bivše „Juge“ pomagali i otvarali nova gradilišta i podizali fabrike, bolnice, škole, pozorišta, sportske objekte. Mnogo, mnogo toga.

Evo kako je „Kolektiv“ u najkraćem opisao Prvomajski uranak 1984.

Na najpoznatijem borskom izletištu okupilo se na hiljade ljudi, parkinzi su izgledali kao sajmovi automobila, a bogat kulturno – umetnički program oslikavao je slogu ljudi koji žive u multinacionalnoj sredini kao što je Bor. Od predstavnika sindikata moglo se čuti o dobrim proizvodnim rezultatima rudara, metalurga i flotera , pa je razloga za slavlje bilo mnogo. I ovog Prvog maja na borskim i majdanpečkim kopovima brundaju teški kamioni, flotacijski mlinovi ne ćute, a iz topioničkih peći teče bakar. Kao i svakog drugog dana.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE